Code rood voor zwembad De Zien

Algemeen
Met zomerse dagen overstijgt het aantal bezoekers per dag ruim de duizend.
Met zomerse dagen overstijgt het aantal bezoekers per dag ruim de duizend. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – Lange rijen voor de kassa, lange rijen voor de cafetaria en overvolle baden, dat was het beeld begin deze week bij zwembad De Zien. De vrijwilligers hebben het allemaal razend druk. Onder hen Jan Dubbelaar die aanschuift voor een gesprek, maar halverwege het gesprek noodgedwongen de locatie moet verlaten. Een jonge zwemmer heeft zijn knie uit de kom en dat betekent werk aan de winkel voor Jan.

‘Het water staat ons tot aan de lippen’

De vrijwilliger is huismeester, in bezit van diploma bedrijfshulpverlener en het hele jaar actief. Buiten het seizoen om doet hij schilderwerk, snoeien en nog veel meer. Tijdens het seizoen is Jan om even voor zeven uur ‘s morgens al aanwezig om zaken te regelen, voordat de bezoekersstroom op gang komt.

Ernstig tekort

Voor zijn hulpverlenende bezoek aan de BHV-post aan de onfortuinlijke badgast weet Jan te melden, dat het zwembad kan rekenen op ongeveer honderd vrijwilligers. Ondanks dat aantal kent De Zien een groot probleem. “We kunnen vrijwilligers gebruiken voor onze cafetaria, de kassa en als toezichthouder. Vooral voor die laatste categorie is een ernstig tekort”, vertelt Dubbelaar.

‘Zwemmend Redder’

Waarnemend voorzitter Margriet de Beurs: “Echt, het water staat ons tot aan de lippen. We hebben dringend extra vrijwilligers nodig. Bij elk bad moet minstens één vrijwilliger aanwezig zijn, maar met deze drukte moet je gewoon twee mensen bij een bad hebben om toezicht te houden. Want een toezichthouder wil ook wel even een kopje koffie drinken. Vandaar dat er twee mensen bij een bad staan. Een toezichthouder moet in het bezit zijn van een diploma ‘Zwemmend Redder’. Door de drukte zoals in deze vakantieperiode hebben we een probleem. Normaal is het zwembad open van 10.00 tot 17.00 uur, maar door gebrek aan vrijwilligers sluit het bad nu al om 15.00 uur. Ontzettend jammer voor al die mensen, onder wie veel jeugdigen, die langer willen zwemmen. Maar veiligheid gaat voor alles.” Baantjeszwemmers kunnen daarentegen elke dinsdag- en donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur terecht in het bad.

Diverse portefeuilles

Margriet is niet alleen waarnemend voorzitter, maar werkt als vrijwilliger met diverse portefeuilles. Zuchtend: “Pfff, het is allemaal wel heel veel”, vertelt de altijd aanwezige en enthousiaste Margriet om vervolgens een dringende oproep te doen. Zij vervolgt: “Wil je ook meehelpen, een paar uur per week of per maand? Structureel of incidenteel? Je bent van harte welkom. Er is genoeg te doen: toezicht houden, kassadiensten draaien, huismeester zijn, helpen bij de horeca, evenementen of communicatie, diverse technische klussen en nog veel meer. Neem gerust vrijblijvend contact op via secretariszwembaddezien@gmail.com. Maar bellen kan ook of je gewoon bij de kassa melden. Ook als je maar een paar uur per week wilt of kunt werken.”

Het maakt de medewerkers van De Zien niet uit waar de vrijwilligers vandaan komen. “Al is het uit Maastricht”, laat Margriet lachend weten. Voor meer informatie:

www.zwembad-dezien.nl/vrijwilliger-worden/

Lange rijen voor de kassa, het zwembad is razend populair.