Anita Mooiweer, directeur bestuurder Geesterhage| Toonbeeld, bood het eerste exemplaar van het routeboekje Rondje Akersloot aan onderwijswethouder Valentijn Brouwer - midden- en Jos Teeuwisse, secretaris Stichting Oer-IJ.
Anita Mooiweer, directeur bestuurder Geesterhage| Toonbeeld, bood het eerste exemplaar van het routeboekje Rondje Akersloot aan onderwijswethouder Valentijn Brouwer - midden- en Jos Teeuwisse, secretaris Stichting Oer-IJ. (Foto: aangeleverd) )

Scholierenroute vanuit Uitgeest doorontwikkeld

Algemeen

REGIO - Stichting Oer-IJ heeft op verzoek van Toonbeeld en in samenwerking met Historische Vereniging Oud Akersloot het boekje ‘Rondje Akersloot, veel water en twee strandwallen’ gemaakt. Er staat een route van 6 km in beschreven, die zowel wandelend of op de fiets kan worden gevolgd. De uitgave, met name bedoeld voor scholieren in het basisonderwijs, gaat vooral in op de geschiedenis van het dorp.

Voor de presentatie was de nieuwe onderwijswethouder Valentijn Brouwer maandag 11 juli naar het kantoor van Toonbeeld in Nieuw Geesterhage in Castricum gekomen. Daar kreeg hij het eerste exemplaar aangereikt uit handen van Anita Mooiweer, directeur bestuurder van Geesterhage/Toonbeeld, de initiatiefnemer van deze scholierenroute.

Marlies van Winkel, Coördinator Cultuuronderwijs PO & VO bij Toonbeeld en nauw betrokken bij het initiatief, gaf een toelichting. “De Rembrandtschool in Akersloot had dit voorjaar het schoolbrede thema ‘Water’ in het lespakket. Als adviseur cultuuronderwijs heb ik de school geholpen passende activiteiten te zoeken. Groep 1-2 deed het Slootjesproject van IVN. Groep 1-2-3 deed een water-dansles met Fleur van Uhm. Groep 3-4 ging naar de Poelboerderij. Groep 5-6 deed het erfgoedproject De Reis van de Schelpen van Stichting Kist, dat aan alle groepen 5-6 in Castricum, Limmen, Akersloot is aangeboden vanuit CMK.’’

Erfgoedproject

Groep 7-8 werkte aan het erfgoedproject ‘Akersloot werkt aan water’, speciaal ontwikkeld door Stichting Oer-IJ voor Akersloot. Een vergelijkbaar programma hadden zij al gemaakt voor Uitgeest, maar nu op maat doorontwikkeld voor Akersloot. “De leerlingen hebben er erg veel plezier aan beleefd’’, vertelde Marlies van Winkel. “En leerkrachten vonden het waardevol om de eigen culturele omgeving zo te ontdekken.’’

Het lesmateriaal staat online op de website van Stichting Oer-IJ en is binnenkort ook op internet te vinden via cultuurinschool.nl. De ontwikkelkosten voor het boekje zijn gefinancierd door de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. De regeling heeft onder andere als doel de culturele leefomgeving te vergroten. Lokaal heeft Toonbeeld de wens om erfgoedbeleving een impuls te geven. Toonbeeld Cultuur in School neemt daarom initiatieven voor nieuwe lesprogramma’s met lokale samenwerkingspartners, zoals stichting Oer-IJ.

Het boekje is tijdens de wekelijkse zondagopening voor belangstellende gratis verkrijgbaar in Gemaal 1879. Meer informatie: www.oerij.eu

Afbeelding
Afbeelding
Foto van vroeger Algemeen 2 dec, 15:55
Afbeelding
Kerstdorp op het Regthuysplein Algemeen 2 dec, 15:53
Afbeelding
Column ‘Hermans vindt er wat van Algemeen 2 dec, 15:51
Afbeelding
Tien jaar kerstbomenverkoop Uitgeest; jubileum gevierd met Dikke Naaldbier Algemeen 2 dec, 15:41
Afbeelding
Open Dag bij het Horizon College Algemeen 1 dec, 16:16
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
BUCH-gemeenten pioniers in circulair maakonderwijs op basisscholen Duurzaam 25 nov, 10:42
Afbeelding
Inzameling voor minderbedeelden Algemeen 24 nov, 15:19
Afbeelding
Column ‘Herman vindt er wat van’ Algemeen 24 nov, 15:12
Afbeelding
Collecte Leger des Heils in Uitgeest Algemeen 24 nov, 15:08
Afbeelding
Het strand op, de duinen in Algemeen 24 nov, 15:06
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Uitgeest

Op Rodi Uitgeest volg je het laatste nieuws uit Uitgeest. Rodi Uitgeest informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Uitgeest

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Uitgeest in je mailbox.