Verkoeling zoeken in Uitgeest kent vele varianten

Algemeen
Meiden uit Beverwijk en Heemskerk genieten bij het Zwaansmeer.
Meiden uit Beverwijk en Heemskerk genieten bij het Zwaansmeer. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – “We komen uit Heemskerk en Beverwijk. Ja, we gaan hier met mooi weer regelmatig heen. Het is hier met die warmte ook best wel rustig.” De vijf meiden zijn dinsdagmiddag met een paar vrienden neergestreken op het grasveld van het Zwaansmeer.

De koelbox bij de hand en uitgeklapte parasol laat weten dat het gezelschap het prima voor elkaar heeft. Als het een tikkie te warm wordt, is er het verkoelende water van het Zwaansmeer. “Is niet echt schoon, maar als je geen water binnenkrijgt, is er toch niets aan de hand..!?”, laat een jongen van de groep weten die net een duik genomen heeft. Inmiddels stijgt het kwik deze middag overtuigend naar de 33 graden.

Camper

Bij Jachthaven Zwaansmeer is ook een klein kampeerterrein gesitueerd. Daar zit het echtpaar Kroeze uit Emmen in de schaduw van hun camper. “Nu mis je wel een paar bomen voor de schaduw, maar zo zitten we hier ook prima”, laat mevrouw Kroeze weten. De vakantiegangers hebben net een fietstocht heen en terug naar Alkmaar achter de rug. “Gelukkig wel met onze elektrische fietsen, want anders was het geen doen. Nu viel het met die hitte ook al behoorlijk tegen”, legt de heer Kroeze uit. Het echtpaar bivakkeert al een aantal dagen op het terrein en dat bevalt prima. “Morgen gaan we via de Afsluitdijk weer naar huis”, laat het stel weten.

Lichte bries

Bij restaurant Havenrijk weten de glazen rosé, bier, fris en nog vele varianten hun weg te vinden naar de mensen op het drukbevolkte buitenterras, waar parasols de zon proberen te temperen. Een zeer lichte bries vanuit het meer zorgt voor enige verkoeling. “Heerlijk hier zo vlak bij het water. Proost!”, klinkt het enthousiast uit de mond van een terrasbezoekster.

Tips voor straks

En als er zich weer een hittegolf voordoet, lees even wat tips om de hitte te doorstaan.

Probeer de warmte zoveel mogelijk buiten te houden met lamellen of gordijnen. Of nog beter: zorg voor goede zonwering aan de buitenkant van je huis, zoals zonneschermen of rolluiken.

Maak schaduw in je tuin door struiken en bomen te planten. Vraag eventueel aan een hovenier of bij het tuincentrum na welke bomen en struiken geschikt zijn voor jouw tuin.

Doordat je veel zweet, verlies je veel vocht. Veel mensen merken dat niet. Daarom moet je ook drinken als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan anders. Of als je plas een donkere kleur heeft. Drink vooral water, thee, bouillon of sap. Drink geen alcohol. Ben je hartpatiënt? Overleg dan met je huisarts of apotheek hoeveel je mag drinken.

Draag dunne kleding en een hoed of pet. Blijf in de schaduw en doe ’s middags geen dingen waarbij je veel beweegt. Meer informatie hierover vind je onder ‘Is het te warm om te sporten?’. Neem overdag een keer een lauwe douche. Of ga zitten met je voeten in bak of teiltje met water. Ga je toch in de zon? Smeer jezelf dan natuurlijk goed in. 

* Houd ramen en deuren dicht als de temperatuur buiten hoger is dan binnen!

* Sluit de gordijnen en doe je zonneschermen omlaag. Let op: doe dit al vóórdat de zon er op staat.

* Zet ‘s avonds laat, ‘s nachts of ‘s ochtends vroeg de ramen wijd open. En zet de tussendeuren in huis ook open.

Nachtrust

In je slaapkamer is het vaak erg warm. Zeker als je slaapkamer onder een plat dak ligt. Daardoor slaap je slecht en loop je het risico om uitgeput te raken. Het is dan ook belangrijk dat je je slaapkamer zo koel mogelijk houdt. Zo zorg je dat je toch goed kunt slapen:

Leg, in plaats van een dekbed, lakens op je bed. Slaap bloot of in een dun hemd van een luchtige stof, bijvoorbeeld katoen.

Laat de ramen van je slaapkamer overdag dicht en gebruik de zonwering of sluit de gordijnen. Zodra het buiten koeler is dan binnen doe je de ramen open. Last van muggen ‘s nachts? Maak dan gebruik van horren of een klamboe.

Lukt het niet om op deze manier je slaapkamer koel te houden? Kijk dan of je in een ruimte kunt slapen die koeler is dan je slaapkamer.

Drink voor het slapen gaan nog een glaasje water, je verliest ’s nachts veel vocht.

Veilig zwemwater

Op zwemwater.nl kun je zien waar je in de buurt veilig kunt zwemmen. Heb je na het zwemmen last van jeuk en huiduitslag? Het kan zijn dat je last hebt van zwemmersjeuk.

Kijk op de pagina over Zomerjeuk voor meer informatie.

Het echtpaar Kroeze uit Emmen in de schaduw van hun camper bij het Zwaansmeer.
Een ijsje voor ouderen in Geesterheem.
Kat, of toch hond in bakkie. Alles open!
Ook even onderuit.
Kat, of toch hond in bakkie. Alles open!