Column

Herman vindt er wat van (2): Zure buren

Algemeen
Een goede buur is beter dan een verre vriend.
Een goede buur is beter dan een verre vriend. (Foto: Loen van Gulick)

Of wij elkaar nu wel kennen of niet: we hebben best een aantal dingen gemeen. Zo ben ik er redelijk van overtuigd dat u een hoofd heeft, de Nederlandse taal machtig bent, dit jaar nog jarig wordt (of al bent geweest) en dat u buren heeft. En ja, uw goede buur is beter dan uw verre vriend. Maar we hebben ook allemaal regelmatig wat zure momenten met onze buren. 

Door Herman de Jager

Zo had ik in mijn vorige woonplaats een aanvaring met een oudere, ogenschijnlijk vriendelijke, dame in de straat. Mijn vergrijp? Ik had een vers geleegde vuilnisbak gepakt en daar afval in gedaan. Tot dat moment was ik mij er niet van bewust, dat sommige mensen hun huisnummer op een rolemmer plakken. Maar vanaf toen werd dat mij duidelijk, want het oude besje keerde de bewuste vuilnisbak - met inhoud - om in mijn voortuin zodat zij haar eigen kliko’ weer op haar plaatsje kon zetten. Later bleek, dat vrijwel iedereen in de straat wel een keer met haar in de clinch gelegen had. En meestal over kleine dingen. Schrale troost: de nieuwe bewoners van de straat kregen binnen no time ook mot met haar. Elke dag burendag.

Ook zuur: de hulpbehoevende buur die het verschil tussen een gunst en een recht niet zo goed weet en boos op je wordt als je niet elke week op bezoek komt. Of het type ‘Man met Hond’, die niet van kinderen houdt. Echter: ik weet vrijwel zeker dat u ook leuke buren heeft, dus nodig de crème de la crème van uw omwonenden regelmatig uit voor een portie Noord-Hollandse gezelligheid. Doen hoor!