‘Boerenvlaggenparade’ kleurt het dorp

Algemeen
‘Boerenvlaggen’ sieren de rotonde in de Geesterweg.
‘Boerenvlaggen’ sieren de rotonde in de Geesterweg. (Foto: aangeleverd)

Wat vinden de Uitgeesters ervan?

UITGEEST – Eind vorige week hingen een fiks aantal vlaggen ineens aan lantaarnpalen in gemeente Uitgeest. De vlaggen aan de lantaarns langs de rotonde bij de Geesterweg, pal voor molen De Kat, toonden duidelijk het boerenprotest. De blauw/wit/rode ‘Boerenprotestvlaggen’ lieten de Uitgeesters niet onberoerd.

“Ik sta er helemaal achter. Die stikstof toestand zorgt ervoor, dat hardwerkende boeren hun activiteiten moeten stoppen. Dan wordt ook het landelijk karakter hier aangetast. Geen koeien meer in de wei. Wij kopen veel zuivel en andere producten hier bij de plaatselijke boer in Dorregeest. Kijk het makkelijkst is om hier naar de supermarkt te gaan, maar daar help je de boeren niet mee. Ik wil wel even zeggen ik het blokkeren van wegen en die toestand met asbest een slechte zaak vind.” Na deze duidelijke reactie loopt de inwoonster van Uitgeest met haar dochter en hondje verder richting centrum.

Mevrouw Klaver, eveneens woonachtig in het dorp, vind het ludieke protest begrijpelijk. “Onze boeren moeten gewoon overleven. Ik ken er een paar, het zijn hardwerkende mensen en ik snap hun frustraties. En zo’n vlaggenactie laat duidelijk zien hoe de boeren er over denken.”

Langs het vijvertje, vlakbij de rotonde, heeft de gepensioneerde Uitgeester Arie Arts zijn hengel uitgegooid. “Volledig mee eens met die acties. Ook het blokkeren van toegangswegen naar de snelweg vind ik prima. Ja hoor, ik sta er volledig achter. Een boerenachtergrond? Nee dat niet, maar ik snap de acties prima.”

“Nee hoor, ik hoef niet in de krant. Ik vind het gewoon een raar gezicht die omgekeerde vlaggen. Verder bemoei ik me er niet mee”, laat een bewoonster van De Koog weten.