Veteranen Uitgeest boos op boeren

Algemeen
Balen voor de veteranen: de driekleur hangt weer ondersteboven op diverse plekken in Uitgeest.
Balen voor de veteranen: de driekleur hangt weer ondersteboven op diverse plekken in Uitgeest. (Foto: Bert Westendorp)

Veteranen Uitgeest ergeren zich groen en geel aan omgekeerde driekleur

Weggehaalde vlaggen vervolgens weer opgehangen

UITGEEST – “Ja, zeker weten, een paar dagen geleden waren de vlaggen weg en nu hangen ze er weer”, laat een inwoner van De Koog weten, kijkend naar de rotonde in de Geesterweg bij molen De Kat.

De vlaggen waren vorige week van de lantaarnpalen gehaald op diverse plekken in de gemeente, laat Rick* weten. De Uitgeester is veteraan, maar tevens nog in actieve dienst. “Je bent veteraan als je als Nederlander het Koninkrijk der Nederlanden hebt gediend in oorlogsomstandigheden of vergelijkbare situaties, inclusief vredesmissies in internationaal verband”, legt Rick uit.

‘Rood-wit-blauwe vlag op hun kist’

“Ook in het dorp wonen zo’n twintig veteranen. Die ergeren zich groen en geel aan de omgekeerde vlag als symbool van de boerenprotesten. Die mensen vinden het net als ik respectloos. Zelf ben ik als militair uitgezonden naar Afghanistan. Daar hebben veteranen vreselijke dingen meegemaakt en zijn ook een aantal mensen omgekomen. Die zijn naar Nederland teruggebracht met de rood/wit/blauwe vlag op hun kist. Die vlag werd vervolgens overhandigd aan de nabestaanden. De nationale vlag is voor ons een bijzonder symbool. Door vlaggen omgekeerd aan lantaarnpalen te hangen, toon je geen enkel respect voor de nationale vlag. Dat ergert ons enorm.”

Democratie

Daarbij wil Rick wel duidelijk benadrukken, dat demonstreren en protesteren niet ter discussie staat.

Lees verder elders in deze krant