Hittegolf in eigen land

Algemeen
Hittegolf in eigen land.
Hittegolf in eigen land. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Vakantiegangers in eigen land hebben deze week te maken met een hittegolf en ook volgende week blijft het warm. Voor strandgangers zijn dit ideale condities, maar wie houdt van een actieve vakantie treft het minder. De temperatuur stijgt tot en met zondag naar 30 tot 35 graden.

‘Koel’ op Waddeneilanden

In het hele land zijn de schoolvakanties in volle gang. Door een oostenwind hebben we in Nederland te maken met zeer droog en warm zomerweer. Voor de zon- en warmteliefhebbers is het in eigen land goed toeven, maar voor de natuur is dat minder goed nieuws. Door deze weersomstandigheden wordt de droogte alsmaar erger. Het kwik liep al op van 24 tot 32 graden. Tot en met zondag wordt het op grote schaal tropisch warm met 30 tot 35 graden. Alleen op de Waddeneilanden is geen sprake van een hittegolf, maar is het met 26-29 graden wel zeer warm.

De zon schijnt deze dagen meestal uitbundig, slechts lokaal komen ook wat sluierwolken voor. Met zonkracht 6 kan een onbeschermde huid binnen 15 tot 30 minuten verbranden. Doordat de wind uit het oosten waait is het zeer warm, maar het is niet zo vochtig buiten. De benauwdheid zal hierdoor meevallen.

In het zuidoosten van land werd het afgelopen zondag al 25 graden of meer waardoor hier de regionale hittegolf al van start is gegaan. Dinsdag werd het ook in De Bilt zomers warm en brak tevens de zeer waarschijnlijke landelijke hittegolf aan. We spreken van een landelijke hittegolf als het in De Bilt minstens vijf dagen op een rij minimaal 25 graden of meer wordt, waarvan drie dagen boven de 30 graden uitkomen. Tot en met zondag zullen de temperaturen waarschijnlijk ook in De Bilt tropisch warm verlopen.