Uitgeest verdeelt miljoenen

Algemeen
Een plein vol winnaars.
Een plein vol winnaars. (Foto: Roy Beusker Fotografie/Amy van Leiden)

1911 was één groot feest;

UITGEEST – Een Braziliaanse dansgroep, inclusief met veren getooide danseressen en trommelaars, betrad op een voor het dorp memorabele dag - woensdag 10 augustus - precies om 18.00 uur het podium pal voor het gemeentehuis aan de Middelweg.

Wat een feest

In de vroege ochtend al attendeerde een groot scherm met QR code de dorpelingen, dat er wat bijzonders aan de hand was. Wie de QR code, afgebeeld op het scherm, scande kreeg mister Postcode Loterij Gaston Starreveld in beeld, die bekend maakte, dat op postcode 1911 in totaal vier miljoen euro was gevallen. Het nieuws verspreidde zich al een bliksemschicht door het dorp.

De deelnemers met postcode 1911, die in ieder vanaf 1 januari zonder onderbreking meededen, kregen 544 euro. De bezoekers op het plein bij het gemeentehuis hadden zo’n beetje allemaal een lot. Maar de spanningsboog was redelijk hoog, want er viel van de vier miljoen euro nog twee miljoen te verdelen.

Postcode 1911 ED

Presentator Gaston Starreveld hield de spanning er in. De laatste twee letters van de postcode waren cruciaal om kans te maken op vele tienduizenden euro’s. Na een optreden van zanger Arie Post was het moment aangebroken. ‘ED’ werd op het scherm getoond en door de immer vrolijke Gaston Starreveld op het podium bevestigd. Opperste verbazing en ongeloof domineerden bij de gelukkigen met postcode 1911 ED, notabene een aantal woningen aan de Middelweg.

Lange avond

De prijzen waren niet gering. Deelnemers met één lot kregen 102.564 euro. Een deelnemer met twee loten kon rekenen op maar liefst 205.128 euro. Het feest in Uitgeest was compleet en duurde nog een lange avond.

Verdeling van de prijs

Hoeveel iedere winnende deelnemer wint, is afhankelijk van het aantal loten dat de winnaar heeft en het aantal verkochte loten in de wijk. De verdeling gebeurt op basis van Kanjerpunten. Hoe langer een lot meespeelt in 2022, hoe meer Kanjerpunten en hoe groter het aandeel in de prijs. Voor deze prijs hebben deelnemers maximaal 80 Kanjerpunten per lot kunnen sparen.

Net een huis gekocht

Wil neemt een cheque van 205.128 euro in ontvangst: “Ik zat net snijboontjes te eten toen dit mooie nieuws mij bereikte. Ongelooflijk, wat een bedrag! Mijn kinderen hebben net een huis gekocht dus dit komt goed van pas.”

Lang uitgestelde verbouwing

Roxanne reageert enthousiast wanneer ze haar cheque in ontvangst neemt: ‘’Ik zat een kwartier geleden nog op de camping toen mijn vriendinnen me belden dat mijn postcode had gewonnen. Ik voelde de hele dag al dat er iets moois mijn kant op zou komen. Deze prijs ga ik gebruiken voor een lang uitgestelde verbouwing.”

Gezonde en groene wereld

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.

Lotnummer

Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen drie miljoen deelnemers mee met de loterij. Zij maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 148 goede doelen organisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,3 miljard euro aan mens en natuur geschonken. UNICEF, Voedselbanken Nederland, het Rode Kruis, Natuurmonumenten, KWF Kankerbestrijding, AAP en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.

Goede Doelen Loterijen

De Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). Het format van de Postcode Loterij is ook actief in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen. De Goede Doelen Loterijen samen met de loterijen in deze landen zijn de derde grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. 

www.postcodeloterij.nl

Dolle vreugde.
Tiny (l) en Hester hebben met hun lot ieder 544 euro gewonnen en zijn er blij mee.
Deze inwoonster van de Middelweg weet nog niet, dat zij ruim achttien minuten later ruim een ton in ontvangst mag nemen.
Wil (midden) met haar cheque.
Even zwaaien met de flyer.