Let op uw kind bij Uitgeester- en Alkmaardermeer.
Let op uw kind bij Uitgeester- en Alkmaardermeer. (Foto: ANP)

Let op de kids bij Uitgeester- en Alkmaardermeer

Algemeen

In Noord-Holland verdronken vorig jaar 14 mensen

UITGEEST  - Met het warme weer trekken veel mensen naar het water in de buurt om verkoeling op te zoeken. Daarbij moeten de gevaren niet worden onderschat. Op verschillende plekken in het land kwamen de afgelopen weken mensen om het leven door verdrinking in open water. “Je moet altijd je hoofd erbij houden als je naar het water gaat”, zegt Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid (NSWZ).

“Er kunnen verschillende oorzaken voor verdrinkingen zijn”, aldus De Winter. “Zo gebeurt het dat mensen die niet kunnen zwemmen toch te ver het water in gaan”. Het natuurwater, ook al is het een rustige plas, is verraderlijk waarschuwt De Winter. “De bodem van natuurwater is niet gelijk, hierdoor kun je ineens in een dieper stuk stappen. Mensen schrikken dan, het water wordt kouder en dan kan het snel klaar zijn.”

Minder verdrinkingen vorig jaar

Hoewel de afgelopen zomerse weken meerdere mensen zijn verdronken, laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een algemene afname van het aantal verdrinkingen in Nederland zien. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS dat in 2021 het aantal verdrinkingen met meer dan een kwart is gedaald ten opzichte van 2020. Tachtig mensen zijn vorig jaar in Nederland door verdrinking in bijvoorbeeld de zee, een rivier of kanaal om het leven gekomen. Het jaar ervoor waren dit er 107. Zelfdodingen door verdrinking en verdrinkingen bij vervoersongevallen zijn hierbij niet meegeteld.

Landelijk

Landelijk verdronken er afgelopen jaar minder mensen dan in 2020, maar per provincie verschillen die cijfers. Zo nam het aantal verdrinkingen in Noord-Holland juist toe: van 13 in 2020 naar 14 vorig jaar. Ook Groningen, Flevoland, Friesland en Overijssel tellen een stijging. Het aantal verdrinkingen nam in Overijssel het hardst toe: van 1 in 2020 naar 5 vorig jaar. In alle andere provincies was juist sprake van een daling. Wel gaat het vaak om kleine aantallen, waardoor het jaarlijkse patroon al snel grillig is.

Op elkaar letten

“Elke verdrinking is er nog steeds één te veel”, zegt Marc van der Jagt van Reddingsbrigade Nederland. “Om de kans dat het misgaat te verkleinen moet je onder meer op elkaar blijven letten bij het water.”

Deze zomer voeren de Nationale Raad Zwemveiligheid en de Reddingsbrigade Nederland de campagne ‘Wie checkt jou?’. De boodschap van de campagne: niet zomaar alleen gaan zwemmen, maar vooraf nagaan of er iemand in de buurt is die te hulp kan schieten als het misgaat. “De badplaatsen liggen momenteel weer overvol en de Reddingsbrigade ziet dan niet altijd alles meteen.”

Verdrinking verkleinen

De Winter van de NSWZ pleit daarnaast voor preventieve educatie op de basisschool om de kans op verdrinking te verkleinen. “Met een klein lespakket kun je jonge kinderen al leren wat de gevaren en valkuilen zijn bij het water. Het zou al veel schelen als kinderen bijvoorbeeld een mui kunnen herkennen en weten dat je hier niet tegenin moet gaan zwemmen.” Een mui is een stroming die tussen zandbanken ontstaat richting zee. Wie in een muistroming terecht komt wordt een stuk de zee opgesleurd.

Risico 

Voor voornamelijk kinderen die niet in Nederland zijn geboren is het risico op verdrinking groter, blijkt uit cijfers van het CBS. “Deze kinderen komen vaak uit een niet-zwemcultuur. Bij hun ouders blijven benadrukken dat zwemles belangrijk is blijft onder meer noodzakelijk”, zegt Reddingsbrigade Nederland. Het belangrijkste is met een alerte mindset ergens te gaan zwemmen, benadrukt De Winter. “Lekker naar het water gaan als je vrij bent kan met plezier, als je je kop er maar bijhoudt.”

Het is belangrijk alert te blijven als je op en rond het water gaat genieten van het mooie weer

De Reddingsbrigade Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid geven de volgende tips om de kans op verdrinking zo klein mogelijk te maken:

1. Zwem waar dat mag (kijk op www.zwemwater.nl) en laat thuisblijvers weten waar je gaat zwemmen.


2. Zwem in buitenwater waar lifeguards toezicht houden.


3. Houd vooral jonge kinderen constant in de gaten en laat ze niet alleen zwemmen of spelen in het water. Blijf in het water op armlengte afstand van je kind. Zwem zelf ook nooit alleen.


4. Waarschuw je kind voor de mogelijke gevaren, geef duidelijke instructies en maak afspraken.  Kan je kind niet zwemmen? Ga dan tot de knieën van je kind in het water en niet verder.


5. Houd rekening met stroming, golven, diep en koud water. Vooral in het voorjaar is het buitenwater nog erg koud.


6. Let bij wind richting water op drijvende voorwerpen zoals een zwemvest of zwembandjes.


7. Besluit om je kind al op jonge leeftijd (tussen de 4,5 en 6 jaar) te leren zwemmen.


8. Met Nationaal Zwemdiploma C voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Blijf regelmatig zwemmen, zo verleer je het zwemmen niet.

Afbeelding
Uitgeesters: wandel mee door BUCH-gemeenten Algemeen 29 sep, 15:28
Afbeelding
Commissaris van de Koning in Uitgeest Algemeen 29 sep, 15:26
Afbeelding
Bloempot als verwarming Algemeen 29 sep, 15:23
Afbeelding
Wijkbewoners ‘Vrijburglaan aan Zee’ worden ongeduldig Algemeen 29 sep, 15:19
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Ongeval op afrit A9, Uitgeest 112-nieuws 24 sep, 15:32
Afbeelding
Kankercafé opent haar deuren Algemeen 22 sep, 17:01
Afbeelding
Voetbaltalentje Syd Glastra naar Valencia C.F. Algemeen 22 sep, 16:59
Afbeelding
Foto van vroeger Algemeen 22 sep, 16:55
Afbeelding
Goed idee voor buurt Uitgeest beloond Algemeen 22 sep, 16:53
Afbeelding
Zanglustigen Uitgeest welkom bij koor Algemeen 22 sep, 16:48
Afbeelding
Hobbyvereniging heeft plaats voor nieuwe leden Algemeen 22 sep, 16:45
Afbeelding
Week van de Ontmoeting in Uitgeest Algemeen 22 sep, 16:44
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Uitgeest

Op Rodi Uitgeest volg je het laatste nieuws uit Uitgeest. Rodi Uitgeest informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Uitgeest

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Uitgeest in je mailbox.