Bestraters trokken aan langste eind

Algemeen
De winnende touwtrekkers van Matta Facka.
De winnende touwtrekkers van Matta Facka. (Foto: aangeleverd)

AKERSLOOT - Tijdens de kermis van afgelopen weekend in Akersloot hadden traditioneel ook nostalgische evenementen plaats. Naast zwaaien en zwieren in de attracties op het Wilhelminaplein en het Heer Derckplantsoen bakvoetbal, oude tractoren en touwtrekken. Bij die laatste activiteit trok het team van Matta Facka, ondersteund door Matta Bestratingen, aan het langste eind.

Zeven ploegen met stoere mannen streden tegen elkaar om de touwtrekbokaal. De ene ploeg was wat getrainder dan de andere, maar uiteindelijk deed iedereen zijn uiterste best onder aanmoediging van de vele toeschouwers. Dat was ook weer bijzonder na de afgelopen touwtrekloze coronajaren.

De organisator was wederom Horecabedrijf ’t Hoorntje. De familie Sander had het weiland keurig omgetoverd tot strijdtoneel en Jan Sander zelf was de commentator. Met luide stem vroeg hij Joris Molenaar of hij de sportschool had leeg getrokken toen de gespierde mannen het veld betraden.

Veteranen uit het leger

Joris had naast zijn vrienden Jorick, Ruben en Wisse en medesporter Guus nog twee veteranen uit het leger uitgenodigd; Jos, Leroy en Joris zijn alle drie in Afghanistan geweest evenals Danny die als reserve stond opgesteld. De sponsor Emir Matta, was helaas geblesseerd. De coach was zoals altijd Hans Weel.

De Matta Facka’s hadden weinig moeite met hun tegenstanders. Twee tegenstanders gaven goed tegenstand: de Akerslootse Brandweer en de Moschen uit Warmenhuizen.

‘Nog lang niet uitgeblust’

“De brandweer is nog lang niet uitgeblust!”, hoorden de toeschouwers microfonist Jan Sander meerdere keren brullen. Maar uiteindelijk mocht dit niet baten; ze werden twee keer weggetrokken door team Matta Facka. Tegen de Moschen ging het niet zo makkelijk. Er werd één keer gewonnen en de tweede keer verloren. Dit draaide dus uit op een finale, waarin team Matta Facka de sterkste bleek, ondanks de lichte voorkeur van Jan voor de Warmenhuizers. Dat leverde ze de bokaal op die mee naar huis genomen mocht worden, omdat ze al drie keer hadden gewonnen.