Open Monumentendag: veel variatie in Uitgeest

Algemeen
De begraafplaats aan de Langebuurt met rechts het Baarhuisje.
De begraafplaats aan de Langebuurt met rechts het Baarhuisje. (Foto: Bert Westendorp)

Historische panden, dijken en begraafplaats bekijken

UITGEEST - De Open Monumentendagen gaan ook aan gemeente Uitgeest niet voorbij. Zaterdag 10 en zondag 11 september zijn diverse monumenten geopend voor het publiek. Het landelijke thema dit jaar is: duurzaamheid. 

Het is, zoals het ook hoort, rustig op de begraafplaats pal achter de O.L. Vrouwe Parochie aan Langebuurt 37. Slecht een paar mensen zijn aanwezig op het fraaie terrein grenzend aan het Binnenmeer. Het is misschien wel het meest bijzondere item van Monumentendag in Uitgeest; het Baarhuisje. Dit is het kleinste rijksmonument van de gemeente en stamt uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het gebouwtje is opgetrokken in Neo-Gotische stijl en duidelijk aanwezig aan het eind - pal bij het Binnenmeer - aan de oostelijke kant van de begraafplaats. Het gebouw heeft de vorm van een kapel.

Hier namen mensen vroeger afscheid van hun naasten. “Een korte wandeling naar de achterzijde van de kerk brengt je naar een andere wereld”, vertelt gemeentelijke beleidsmedewerker, Anne Beeksma. Wethouder Jan Schouten weet: “Uitgeest heeft vele, heel diverse monumenten binnen haar gemeentegrenzen. Molens, forten, boerderijen, scholen, kerken, een gemaal, veel woonhuizen. Zij geven het dorp het karakter waar we trots op zijn. Een flink aantal is te bezoeken tijdens de Monumentendag. Dit is de kans om de monumenten eindelijk eens rustig te bekijken.”

Kerktoren bezichtigen

Daarnaast zijn ook minder bekende monumenten komend weekend te bezichtigen: de parochie van de katholieke kerk én het parochiehuis de Klop, waar een kleine tentoonstelling te zien is over de renovatie van het kerkhof. Ook de Protestantse kerk opent haar deuren, waarbij de kerktoren te bezichtigen is. Het Regthuys is eveneens open.

Daar vertellen vrijwilligers van Oud-Uitgeest graag over de geschiedenis én over hun historische vereniging. Op 11 september vindt een wandeling plaats over de monumentale dijken rond Uitgeest.

Meer informatie is online te vinden op de speciale Open Monumentendag website van de gemeente Uitgeest: www.uitgeest.nl/nieuws/open-monumentendag-10-en-11-september.