Bakker wordt door prijsstijgingen het brood uit de mond gestoten

Algemeen
Sander Kops: 'Dit blik bakkerijolie is van vorig jaar en kostte 40 euro, nu 120 euro.'
Sander Kops: 'Dit blik bakkerijolie is van vorig jaar en kostte 40 euro, nu 120 euro.' (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – Pal naast de bakoven heeft Sander Kops twee twintig liter vaten met bakolie neergezet. “Kijk, dit blik is van vorig jaar en kostte 40 euro.” Sander wijst op het exact hetzelfde blik dat er naast staat. “Deze bakkerijolie hebben we in juni gekocht. Kost nu 120 euro.”

Het keihard werkende duo Valentina Jager en Sander Kops is sinds 2001 eigenaar van Bankertbakkerij Versteeg aan de Prinses Beatrixlaan en zien de prijsstijgingen van de ingrediënten voor de banketbakkersproducten dit jaar als een raket omhoog vliegen. Naast meel is de prijs van boter van € 3,95 per kilo een aantal maanden terug nu gestegen naar € 10,- per kilo.

Verbijstering

Het banketbakkers koppel ziet het met verbijstering aan, maar kunnen er weinig aan veranderen. Daarbij komt dat ook de gas en elektrarekening een strak stijgende curve vertoont. Valentina: “We hebben lampen vervangen door LED-verlichting en nog meer aanpassingen gedaan. Maar dat neemt niet weg, dat ondanks al die aanpassingen ons maandbedrag voor elektra behoorlijk gestegen is en dat geldt ook voor gas.”

Weinig voordeel

Grote kostenposten zijn de koeling en de gasoven. “We kunnen de gasoven vervangen door een elektrische oven, maar dat levert met het omhoog schieten van de elektriciteitsprijs weinig voordeel meer op. Daar komt bij dat er misschien leveringsproblemen van elektra zijn, omdat het net overbelast is. En een elektrische oven kost duizenden euro’s”, legt Sander uit.

Contract opengebroken

Sander vult aan: “We hadden bij Nieuw-Hollands Energiebedrijf een contract voor drie jaar afgesloten, maar dat contract is met nog anderhalf jaar te gaan opengebroken. We krijgen nu te maken met het variabel tarief. We hebben daartegen geprotesteerd, maar in de kleine letters van het contract staat dat het mag. Dat aanhangsel in het contract besloeg twaalf pagina’s en was in advocatentaal opgesteld. We kunnen daar dus niets tegen doen. Van een energierekening van 400 euro in de maand betalen we inmiddels 939 euro en dat bedrag gaat nog verder omhoog.”

Oliebollen

Met de Uitgeester kermis vinden oliebollen altijd gretig aftrek. Het duo was gedwongen om de prijs van de oliebollen deze editie te verhogen van € 1,- naar € 1,25. Daar hadden de klanten geen moeite mee. “Als de prijs van een brood daarentegen een dubbeltje omhoog gaat, krijgen we daar best reacties op. We betrekken ons verse brood bij broodbakkerij Piet Kerssens uit Krommenie. Kerssens heeft natuurlijk, net als wij, te maken met forse prijsverhogingen. Is allemaal te begrijpen, maar we kunnen onze broodprijs natuurlijk niet verhogen van drie naar vijf euro. Dan lopen de klanten massaal naar de supermarkt.”

Decembermaand

Het evenwicht vinden, is een moeilijke klus. Maar het duo hecht aan de ambachtelijke banketbakkerij en stoppen is duidelijk geen optie. Maar het duo ziet om zich heen diverse bedrijven in de branche die noodgedwongen de deuren sluiten en begrijpen dat. De hoop is, dat de tarieven voor energie en bakkerijproducten nog voor de feestdagen dalen. “De decembermaand is voor ons om te overleven cruciaal. Dat is het hoogtepunt van het jaar qua omzet. Eerst er naartoe leven en daarna maar weer zien.”

Valentina en Sander hebben ondanks deze moeilijke tijden besloten om koste wat het kost de prijs van de oliebollen tijdens de feestdagen te houden op € 1,25, als geste naar de klanten. “En dat gaat uiteraard niet ten nadelen van de kwaliteit laten de banketbakkers overduidelijk weten.”