Rondleiding door Fort bij Krommeniedijk

Algemeen
Rondleiding door Fort bij Krommeniedijk.
Rondleiding door Fort bij Krommeniedijk. (Foto: aangeleverd)

REGIO/UITGEEST - Elke eerste zaterdag van de maand, nu 1 oktober, vertellen gidsen Hans en Theo smeuïge anekdotes en bijzondere wetenswaardigheden over het Fort bij Krommeniedijk. 

Fort bij Krommeniedijk is één van 46 forten van de Stelling van Amsterdam, gebouwd tussen 1880 en 1914 en sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. Ontdek meer over de geschiedenis van dit fort, hoe de soldaten sliepen en hoe het ‘kiekeboe’ kanon werkte en later een prachtig uitkijkpunt werd. Het is een prachtige mogelijkheid om een fort van de Stelling van Amsterdam van binnen te bekijken. Wat was de aanleiding om de Stelling van Amsterdam te bouwen en wat betekende dat voor Amsterdam?

Fort K’IJK ligt aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en opengesteld voor publiek. Belangstellenden kunnen na de rondleiding ook nog een audiotour volgen over de Stelling en de omliggende natuur en genieten van een drankje en een hapje in de theeschenkerij. De rondleiding is minder geschikt voor jonge kinderen en is ten dele slecht bereikbaar met een rolstoel.

Rondleiding: zaterdag 1 oktober van 13.30 tot 14.45 uur. Locatie: Lagendijk 22, Uitgeest. Verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl