Commissaris van de Koning in Uitgeest

Algemeen
Arthur van Dijk.
Arthur van Dijk. (Foto: aangeleverd)

 UITGEEST - De Commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Holland, Arthur van Dijk, bracht woensdag 28 september een ambtsbezoek aan de gemeente Uitgeest.

 Van Dijk heeft als Commissaris van de Koning (CvdK) verschillende taken. Hij is voorzitter van de Provinciale Staten. De commissaris is ook voorzitter van Gedeputeerde Staten. Als lid maakt hij ook deel uit van Gedeputeerde Staten. De CvdK houdt toezicht op het beleidsproces van de provincie. En hij kan adviseren en bemiddelen bij bestuurlijke problemen in gemeenten.

Bezwaarschriften en klachten

De CvdK stimuleert samenwerking tussen instellingen en organisaties in de provincie. De commissaris gaat regelmatig op werkbezoek bij de gemeenten in de provincie. Zoals nu in Uitgeest. Daarnaast heeft de commissaris een rol in het proces van benoeming of herbenoeming van burgemeesters. Hij maakt de eerste selectie van de kandidaten en zorgt ervoor, dat het proces volgens de regels gebeurt. Ook zorgt de CvdK ervoor dat de behandeling van bezwaarschriften en klachten goed verloopt.

Thema ‘Centraal, Sterk en Groen in de regio’ 

Het hoofdthema afgelopen woensdag in Uitgeest luidde: ‘Centraal, Sterk en Groen in de regio’ met bijzondere aandacht voor samenwerking en verbondenheid. 


Verder werd gesproken over integriteit en het belang van een stabiele bestuurscultuur. Van Dijk ging met het college en de raad in gesprek over bestuurlijke thema’s en de uitdagingen die bij deze thema’s horen, zoals (sub)regionale samenwerking en burgerparticipatie. 


Ook was er aandacht voor het samenwerkingsakkoord Uitgeest 2022-2026 ‘Uitgeest, sterk in samenwerken’ en waren er bezoeken aan verenigingen en inwoners, die zich vrijwillig inzetten als het gaat om lokale activiteiten.

Reacties: redactie.nbu@rodi.nl