Column Herman vindt er wat van: ‘Zinloze prik’ (wordt vervolgd)

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

In de categorie gekke woorden verdient ‘boterham’ wat mij betreft een hoofdprijs. Want stel je voor dat er geen boter op zit? Of geen ham: hoe zou je ‘t dan moeten noemen?

Een broodje, dat hoor ik u denken. Maar ja, dat kan ook een heel brood zijn, een pistolet, een rond boerenbrood of een stokbroodje. De herkomst van het woord valt in twee delen uiteen: vroeger at je het blijkbaar altijd het met boter, en ‘ham’ komt van homp. Een boterram was een homp brood met boter. Het sneetje brood, zoals we dat nu kennen, moest nog uitgevonden worden.

Als kind moest ik vroeger verplicht boterhammen eten. En ik was behoorlijk rebels, omdat ik er geen boter op wilde. Elke ochtend twee boterhammen meen ik en elke middag vier in een Tupperware bakje mee naar school. 

Plotseling bleek brood helemaal niet gezond voor je te zijn. De Schijf van Vijf werd verwezen naar de mesthoop en belandde daar naast Montignacs volkorenontbijt. Meteen daarop kwam ontbijtyoghurt in de mode. Gewone yoghurt, drinkyoghurt of kwarkachtige substantie met muesli d’r in werd de nieuwe standaard. Tegenwoordig leren we dat zuivelproducten helemaal niet passen bij mensen ouder dan zes maanden, dus ik ben ondertussen weer terug bij mijn boterham. Die maken we zelf in een tevreden knorrende broodbakmachine. Of we halen heerlijke massaproductie witte bolletjes, die zo lekker weg kanen. Daar zit natuurlijk nul voedingswaarde in, maar ik geloof dat niemand zich daar nog druk om maakt nu corona weer op de loer ligt, als we de media mogen geloven. Snel weer die zinloze prik halen! Want de een zijn dood, is de ander zijn boterham.

reacties@hermandejager.nl