Hartemaat kleurt weer oranje

Algemeen
Ronald Arends (op trap) en Klaas Kortekaas zijn druk bezig om de Hartemaat in de juiste sfeer te brengen.
Ronald Arends (op trap) en Klaas Kortekaas zijn druk bezig om de Hartemaat in de juiste sfeer te brengen. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST - Concluderen dat de Oranjestemming er behoorlijk in zit in de gemeente is schromelijk overdreven. Weliswaar start het wereldkampioenschap voetbal komende zondag, maar de uitbundigheid met oranje vlaggen ontbreekt deze ronde in tegenstelling tot vorig jaar bij het Europees Kampioenschap.

Traditie dateert al sinds 1998

De Hartemaat is een uitzondering op het matige sfeergehalte elders in het dorp. Op het grasveld fungeren de daar aanwezig bomen als bevestigingsplek voor de linten oranje gekleurde vlaggetjes.

Vriendenclub

Ronald Arends is druk in de weer de vlaggetjes, stickers en rood/wit/blauwe vlag aan te brengen. “Sinds het WK van 1998 versieren we het veld. Ja, tijdens dat toernooi woonden er heel veel buurtgenootjes van een jaar of twaalf in de straat. Het was één grote vriendenclub. We keken gezamenlijk op het veld naar de wedstrijden. Nu zijn die voormalige buurtgenoten verhuisd en dan versnippert die binding toch. Maar de traditie van het versieren van de straat doen we nog steeds. Dat houden we in ere”, laat de Uitgeester lachend weten.

Najaar

Het voetbalfestijn is nu in de herfst en dat drukt eveneens de sfeer. “In de zomer kun je op het veld gezellig de wedstrijd zien, maar dat is in het najaar toch heel anders. Ik ben al blij dat we prima weer hebben om de straat te versieren.” Ronald wil daarbij de familie Kortekaas en buurtgenoten Jim en Nick even noemen, die eveneens medeverantwoordelijk zijn voor het WK sfeerbeeld.

Jubelstemming

Klaas Kortekaas woont al jaren in de Hartemaat. Ook zijn kinderen zijn verhuisd naar elders, maar dat weerhoudt de Uitgeester niet om ook zijn handen uit de mouwen te steken om de straat in jubelstemming te versieren. “Ik denk, dat we hier toch met de buurt gaan samenkomen als het Nederlands Elftal speelt. Tja, een finale met het Nederlands Elftal zou helemaal fantastisch zijn.”

Jim en Nick Kortekaas, twee van de mannen die de omgeving van top tot teen oranje mee hielpen maken, zijn enthousiast en hoopvol gestemd. Jim: “Het versieren van de straat is gezelligheid en traditie, even terug naar waar we zelf onze eerste bal hebben getrapt. De oranje vlaggen geven echt een gevoel van saamhorigheid. Mensen die langs lopen, krijgen allemaal een glimlach op hun gezicht. Wat het WK zelf betreft, verwacht ik dat Louis van Gaal iedereen weer gaat verrassen. Een plek in de halve finale gaan we zeker halen!”

Traditie

Nick vult aan: “Het versieren van De Hartemaat is zoals Jim al vertelde hier echt een traditie. We maken het park samen oranje en ondertussen halen we honderden herinneringen aan vroeger op. Van het naar buiten rennen als Nederland had gescoord tot aan half dronken een potje voetballen in de rust. Omdat het WK nu in Qatar wordt gespeeld, zal er altijd een zwart randje aan deze editie zitten, maar natuurlijk heb ik wel weer superveel zin in het WK. We gaan 100 procent voor de titel van Oranje. Wellicht steken we hierdoor buurtbewoners van andere straten en wijken aan zo kort voor het WK.”


Als je vanuit het park komt aangefietst, met de hond komt aangelopen of met de kinderwagen komt aangewandeld, straalt een zee van oranje en rood-wit-blauwe vlaggetjes je tegemoet. Zelfs de lantaarnpalen zijn compleet oranje.

Mooiste Oranjestraat NH

Vorig jaar tijdens het EK werd De Hartemaat in een verkiezing van Teer Makelaars verkozen tot mooiste Oranjestraat van heel Noord-Holland, wat de versierders een heerlijk borrelpakket opleverde. 

De dagen zijn de komende weken kort, maar hopelijk inspireert de versiering in Uitgeest de mannen van Louis van Gaal om tot grote daden te komen en kunnen de vlaggen heel lang kunnen blijven hangen.

Jim en Nick Kortekaas.