De treinen rijden weer door 'Alzheimer' kerstdorp Uitgeest. In negen jaar is het wintertafereel van bouwer Ron de Boer behoorlijk uit de hand gelopen.
De treinen rijden weer door 'Alzheimer' kerstdorp Uitgeest. In negen jaar is het wintertafereel van bouwer Ron de Boer behoorlijk uit de hand gelopen. (Foto: Bert Westendorp)

De treinen rijden weer door ‘Alzheimer’ kerstdorp Uitgeest

Algemeen

UITGEEST – De meeste maanden van het jaar is het overdekte terras van dorpsbewoner Ron de Boer aan Kleis 89 een plek om rustig te genieten. Maar dat rustig genieten is eind november voorbij. Hij is begonnen met de opbouw van het legendarische miniatuur kerstdorp. Dit jaar kunnen bezoekers tot en met 6 januari genieten van de negende editie.

Wintersfeer imponeert, Alzheimer speelt grote rol

Alzheimer speelt een grote rol in het leven van de bouwer. Veel van zijn familieleden kregen te maken met Alzheimer. Reden om ook dit jaar een collectebus prominent op te stellen bij de ingang van het minidorp. Zondagmiddag opende Marianne Hekman, voorzitter van de afdeling Midden-Kennemerland van Alzheimer Nederland, het uit de hand gelopen werkstuk van de senior.

Van steen

Terug naar het miniatuur kerstspektakel in een ruimte van ruim twintig vierkante meter. “In de loop der jaren is alles steeds meer uitgebreid. De meeste huisjes en gebouwen zijn van steen, terwijl dat in het begin plastic was. Nadeel van de plastic huisjes was, dat het licht ook door de muren scheen. Dat heb je met echte steentjes natuurlijk niet”, is de uitleg van Ron. De schuifdeur naar het terras is het zwakke punt van het dorp. Daar is de nieuwsgierige poes regelmatig van plan om het dorp van nabij te bekijken. Je hoeft weinig verbeelding te hebben dat zo’n bezoek tot een ravage kan leiden. Ron weet het beest tot op heden te weren uit het besneeuwde dorp waar drie treinen continu hun rondjes draaien.

Doneren aan Alzheimer

Het bezoek aan Kerstdorp Uitgeest is gratis. “Ik dring niets op, maar het is altijd fijn als mensen iets doneren aan Alzheimer Midden-Kennemerland. Wie doneert kan kiezen uit een balpen van autobedrijf Martijn Kooijman, een gratis kopje koffie bij Bakker Putter en voor de kinderen hebben we snoep, beschikbaar gesteld door de lokale Jumbo. Mooi toch? Ja, soms komen mensen kijken en lopen vervolgens zonder donatie het huis weer uit. Nou, ook geen probleem.”

Betaalbare prijzen

De bouwer van Kerstdorp Uitgeest, zoals de benaming al jaren van toepassing is, haalt heel veel van zijn spullen van Marktplaats. “Daar kun je materiaal vinden tegen betaalbare prijzen. Maar ik heb ook niet het eeuwige leven, dus ik heb de koop van spullen een beetje gestopt.” Dat laatste is niet verwonderlijk, want zeker zo’n honderd feeëriek verlichte woningen en kerken in imponerende winterse sfeer zorgen ervoor dat er nog weinig ruimte voor woningbouw is.

Serre open voor belangstellenden

Tot 6 januari, dagelijks van 16.00 tot 17.30 uur, zet Ron zijn serre open voor belangstellenden. Beide kerstdagen en nieuwjaarsdag wil Ron graag voor zichzelf en zijn familie houden. In de avonduren kan er ook een bezoek gebracht worden, maar dan verzoekt de bouwer van het miniatuurdorp om wel telefonisch een afspraak te maken via 0251-315283.

Afbeelding
Het strand op, de duinen in Algemeen 24 nov, 15:06
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
Goed voor Uitgeesters: in 2023 net zo veel bussen als in 2022 Algemeen 24 nov, 14:59
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
De treinen rijden weer door ‘Alzheimer’ kerstdorp Uitgeest Algemeen 23 nov, 12:51
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Oranje en het WK: zo deed Nederland het de afgelopen jaren op het WK VIDEO 20 nov, 12:41
Afbeelding
Wat is Kerst? Waarom vieren we het op 25 en 26 december? Zo zit het Algemeen 20 nov, 07:45
Afbeelding
Sint en pieten op bezoek bij FC Uitgeest Algemeen 18 nov, 15:29
Afbeelding
Zonnepanelen en windmolens langs A9 Uitgeest Algemeen 18 nov, 15:25
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Uitgeest

Op Rodi Uitgeest volg je het laatste nieuws uit Uitgeest. Rodi Uitgeest informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Uitgeest

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Uitgeest in je mailbox.