Maud tussen kerstbomen en 'naaldbier'.
Maud tussen kerstbomen en 'naaldbier'. (Foto: Bert Westendorp)

Tien jaar kerstbomenverkoop Uitgeest; jubileum gevierd met Dikke Naaldbier

Algemeen

UITGEEST – Deze dinsdag is Maud het aanspreekpunt bij de kerstbomenverkoop pal langs de Geesterweg. Haar partner Maarten Groot is directeur van de serviceafdeling van een Duitse machinefabriek en moet zijn kerstbomenactiviteit zoals elk jaar een beetje inperken tot een drietal dagen per week. Maar de verkoop is prima besteed aan Maud en Kees. Laatstgenoemde is de vader van Maarten.

‘Gewoon als liefhebberij begonnen’

Maarten, Maud en Kees, alle drie Uitgeesters, zien de kerstbomenverkoop vooral als een uit de hand gelopen hobby. De verkoop was eerder in handen van de opa van Maarten, maar sinds tien jaar is Maarten de initiatiefnemer. “Gewoon als liefhebberij”, wil Maarten kwijt.

Langs Geesterweg

Vorig jaar was er enige ongerustheid, want de plek waar Maarten zijn nering uitstalde, was bestemd als bouwlocatie. Nu is die bouw van appartementen in volle gang en dat betekende dat het kerstbomenverkooppunt op zoek moest naar een andere locatie. Dat is ondertussen, met medewerking van gemeente Uitgeest, prima geregeld. De stek op het grasveld aan de Prinses Irenelaan is ingeruild voor een veldje ruim honderd meter verder langs de Geesterweg/hoek Castricummerweg.

Prima plek

Maud: “Dit is een prima plek. Automobilisten die over de Geesterweg rijden, zien al van veraf onze kerstbomen.” Vorige week zaterdag, een dag eerder dan gebruikelijk, startte de verkoop.

Gezelligheid

Op de vraag of dat voor het Sinterklaasfestijn van 5 december niet een beetje vroeg is, geeft Maud een duidelijk antwoord. “Nee hoor, de mensen hechten aan gezelligheid en de verkoop loopt nu al prima. De tweede week van december zijn we alle dagen van de week open. Vaak zijn we half december al uitverkocht. We verkopen veel Nordmann bomen. Dat is een kwaliteitskerstboom uit Duitsland. Maar ook de Larissa kerstboom met kluit is gewild. Als je geluk hebt, wordt dat na de kerst in de tuin een prachtige den, maar het blijft een gok.”

Lokaal herwonnen

Het tienjarig bestaan van de verkoop, in handen van opperhoofd Maarten, nodigde uit tot een speciale jubileumactie. Maud over dit onderwerp: “Maarten heeft samen met de Noord-Hollandse bierbrouwerij in het dorp een bier samengesteld met onder meer dennennaalden en jeneverbessen. De dennennaalden zitten uiteraard niet in het bier.” 

Uitstekend bevonden

Ondertussen is door Maud en Kees het bier getest en uitstekend bevonden. Dikke Naaldbier, luidt de weloverwogen en toepasselijke naam van het jubileumbiertje. Dikke Naald is gebrouwen met lokaal herwonnen dennennaalden en jeneverbes. Lekker knapperig blond bier met dennenachtige tonen van hop en een groenblijvende citruskick. Ingrediënten: water, gist, hop, tarwemout, gerstemout, citroenschil, dennentak, dennennaalden, jeneverbes, nootmuskaat, sinaasappel en berkenschors. Kerstbomen en naaldbier: een toepasselijke combinatie.

Afbeelding
Vacature vrijwilliger Weidevogelbescherming Algemeen 1 feb, 08:47
Afbeelding
Superzaterdag Carnaval bij speeltuin Uitgeest Algemeen 1 feb, 08:38
Afbeelding
Herten Uitgeest met uitsterven bedreigd Algemeen 31 jan, 16:35
Afbeelding
Sanne skiënd naar de top Algemeen 31 jan, 16:19
Afbeelding
Gemeente neemt alle aanbevelingen welstandscommissie over Cultuur 31 jan, 15:51
Afbeelding
Wilgen knotten langs de Liniedijk Algemeen 31 jan, 14:12
Afbeelding
Meer aandacht voor wapenbezit en wapengeweld onder jongeren Algemeen 31 jan, 13:38
Afbeelding
Mannen aangehouden langs A9 112-nieuws 31 jan, 01:15
Afbeelding
Voorstelling 'Here we are' in De Zwaan Algemeen 26 jan, 16:15
Afbeelding
Geen geld voor twee rotondes Geesterweg Algemeen 26 jan, 15:22
Afbeelding
Gemeente Uitgeest verlengt opzegtermijn Zwembad De Zien Algemeen 26 jan, 14:46
Afbeelding
Uitgeestermaatjes zoekt vrijwilligers Algemeen 26 jan, 14:13
Afbeelding
Informatiemarkt Noordwest Oncologisch centrum Algemeen 26 jan, 13:03