Kindcentrum Cornelis nu ook officieel geopend

Algemeen
Aftellen van tien naar nul, waarna bij nul onder luid gejuich van de vele kinderen het confettikanon geactiveerd werd.
Aftellen van tien naar nul, waarna bij nul onder luid gejuich van de vele kinderen het confettikanon geactiveerd werd. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – Met knallen van drie confettikanonnen was de opening van Kindcentrum Cornelis aan de Wiekenlaan woensdag een feit. De officiële opening markeert een lange periode van plannen maken, voorbereiden en bouw. Zowel voor Stichting Tabijn, waar de Cornelis onderdeel van uitmaakt, het team en de kinderen, als voor de gemeente Uitgeest was het een belangrijk moment.

Door Bert Westendorp

Speciaal voor de opening hadden de kinderen van de groepen 1 tot en met 8 een dans en een lied ingestudeerd, waarmee zij de opening een extra feestelijk tintje gaven. Bij de openingshandeling waren verder bestuurder Carla Smits van stichting Tabijn, wethouder René Oud, directeur Margriet Speklé van Cornelis, en kinderburgemeester Dean Hermans uit groep 7 betrokken.

Onderwijs en opvang

In het gloednieuwe, duurzame gebouw van Kindcentrum Cornelis komen de voormalige basisscholen Molenhoek en Vrijburg bij elkaar. De oude schoolgebouwen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd qua onderhoud, duurzaamheid en onderwijskundige doelstellingen. Het nieuwe kindcentrum biedt zowel onderwijs als opvang onder één dak. Kinderopvang De Wereld, onderdeel van Tabijn Opvang BV, biedt peuteropvang voor kinderen van 2-4 jaar en vroeg- en voorschoolse educatie, en daarnaast voorschoolse- en naschoolse opvang. Het gebouw is daarmee van 7.30 tot 18.30 uur open voor kinderen en ouders. Na de herfstvakantie werd het gebouw al in gebruik genomen door de peuteropvang, 11 januari ging het gebouw open voor alle kinderen.

Finetunen

Aram Louman, locatieleider van Kindcentrum Cornelis, is uiterst tevreden over de mogelijkheden die het pand biedt. “Het ziet er allemaal prachtig uit. Natuurlijk zijn er altijd zaken die we nog wat kunnen verbeteren. Maar dat finetunen hoort er altijd bij en dat maakt het ook leuk.” Directeur Margriet Speklé, aanspreekpunt bij het kindcentrum, regelt de grote lijnen. “Het is echt een schitterend kindcentrum geworden. En de kinderen voelen zich hier ook gelijk thuis.”

Inspirerende plek

Carla Smits van Tabijn is bijzonder trots op het nieuwe kindcentrum. “Met Kindcentrum Cornelis willen wij de kinderen een gastvrije, inspirerende plek bieden waar zij zichzelf mogen zijn, zichzelf leren kennen en de wereld op een veilige en uitnodigende manier mogen ontdekken. Onze kinderen leven in een andere wereld dan de wereld waarin wij opgroeiden. We kunnen de wereld niet veranderen, of veranderingen stopzetten. We kunnen de wereld wel een stukje mooier maken. Daarvoor is ons Wereldsonderwijs de basis. In kleine verhalen en activiteiten willen we bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Op het niveau van de kinderen, met de kinderen. We willen kinderen laten zien waar ze wonen, met wie ze wonen. En hoe we samen op een democratische manier kunnen bijdragen aan het schoner, mooier, fijner maken van de stukjes wereld waar wij invloed op hebben. In dit mooie, nieuwe, duurzame gebouw is daarvoor een geweldige basis gecreëerd.”

Vernieuwend

Ook wethouder René Oud, met twee kinderen op het kindcentrum, is enthousiast over het eindresultaat. “De toekomst van morgen wordt bepaald door de jeugd van nu. In het nieuwe kindcentrum Cornelis wordt voor deze toekomst een solide basis gelegd. Een basis op het gebied van rekenen, lezen en schrijven, maar ook van samenwerken en vriendschappen sluiten wat net zo belangrijk is. Het gebouw is eigentijds en vernieuwend. De bedoeling is dat in 2024 begonnen wordt met de vernieuwbouw van de Binnenmeerschool.” Die vernieuwbouw betekent dat het historische pand, pal naast de katholieke kerk, compleet verbouwd wordt en er ook een nieuw gedeelte gerealiseerd wordt. Algemeen directeur Marjan Plazier van stichting Tabijn toont tijdens een rondleiding de vele mogelijkheden van het kindcentrum. Van kooklessen tot techniekruimten zijn te vinden op de eerste etage. Daar bevinden zich ook klaslokalen voor de reguliere lessen.