Sanne skiënd naar de top

Algemeen
Even thuis in Uitgeest bereidt Sanne zich voor op de komende internationale wedstrijden.
Even thuis in Uitgeest bereidt Sanne zich voor op de komende internationale wedstrijden. (Foto: Bert Westendorp )

UITGEEST - Op de vraag hoe de ski-ervaring van Sanne Lucas begon, moet de dertienjarige even nadenken. “Ik weet dat niet meer precies maar ik denk vanaf mijn derde jaar. Met mijn ouders en zus gingen we naar de wintersport en stond ik voor het eerst op ski’s.” Lessen bij het Skicentrum en vervolgens een talentendag van het Talententeam Ski Racing Heemskerk in Spaarnwoude, drie jaar na haar eerste ervaring op de ski’s, zorgde voor motivatie om samen met haar oudere zus Floortje verder te gaan met de sport.

Door Bert Westendorp

Nu, op haar dertiende is de VWO 2 leerling, één van de skitalenten die in het oog springt. Vader Marco toont een video van een paar weken terug, waarin de jonge sportvrouw met hoge snelheid, gecombineerd met hoogstaande techniek, de palen tijdens een Slalom indrukwekkend weet te passeren. “Angst, nee dat heb ik niet. Tuurlijk maak je tijdens de races wel eens een foutje, maar dat was bij mij nooit ernstig. Ja, ooit een geblesseerde duim en last van een overbelaste knie, maar dat was het.”

Topsportafdeling

Sanne studeert aan het Willem Blaeu College in Alkmaar. Dat is geen toeval want de school heeft ook een Topsport afdeling die vanwege de NOC*NSF talentenstatus van Sanne mogelijkheden kan bieden om op topniveau in het buitenland te trainen en daar eveneens aan skiwedstrijden mee te doen. Die wedstrijden met deelnemers uit vele landen bevestigen de klasse van Sanne. In Italië toonde de bescheiden Sanne eerder dit jaar weer eens haar talent. De inwoonster van Uitgeest is door de Nederlandse Ski Vereniging geselecteerd om samen met negen andere talenten onder zestien jaar Nederland te vertegenwoordigen op diverse internationale wedstrijden. In de categorie onder veertien pakte Sanne in de Italiaanse Alpen een zeventiende plek op de slalom en werd veertiende tijdens de strijd op de reuzenslalom. Deelnemers uit maar liefst 38 landen bonden daar de strijd met elkaar aan.

Wedstrijdmentaliteit

Het skitalent is lid van Ski Racing Heemskerk (SRH), een vereniging die draait op de inzet van ouders van de skitalenten. Wedstrijdtrainers en goede trainingsfaciliteiten, waaronder rolbandtrainingen om de skitechniek te trainen, maken daar deel van uit. Maar op echte sneeuw wordt de techniek aangescherpt en wedstrijdmentaliteit ontwikkeld. Een fiks aantal weken per jaar gaat een groep van SRH naar onder andere de Alpen om te trainen en deel te nemen aan wedstrijden. Dan vormen de slalom, de reuzenslalom en de Super G de ultieme mogelijkheid om wedstrijdervaring op te doen.

Plezier

Ouders spelen een belangrijke rol. Die worden bij toerbeurt geacht ook mee te reizen naar het buitenland. Net als bij de sporters geen vakantietocht laat vader Marco weten. Ouders verzorgen de begeleiding samen met de trainers van de jeugd. Je hebt het behoorlijk druk met allerhande zaken. Datzelfde geldt voor Sanne. “Om bij de top te komen, moet je veel opzij zetten. Een goede mentaliteit is nodig, maar daarin worden we ook getraind. En daarnaast moet je er gewoon plezier in hebben. Af en toe een uitje heb je ook nodig.”

Sponsor

Skiën op topniveau kost de nodige euro’s. Ski’s zijn verschillend per discipline en kostbaar. Door het vele gebruik gaan ze meestal maar één seizoen mee. En dan de vele reizen naar het buitenland…Sponsoring? “Ja, wij als ouders zijn nu de sponsor van Sanne”, laten haar ouders glimlachend weten met als toevoeging dat een sponsor met open armen ontvangen wordt. 

De vraag naar het doel van Sanne, betekent een open deur intrappen. Het antwoord dat WK’s en Olympische Spelen in de toekomst het ultieme doel zijn, wekt geen verbazing.

Sanne in actie op de reuzenslalom.