Herten Uitgeest met uitsterven bedreigd

Algemeen
Het hertenpark is al 59 jaar een geliefde plek voor jong en oud.
Het hertenpark is al 59 jaar een geliefde plek voor jong en oud. (Foto: Bert Westendorp )

UITGEEST - “Herten, herten”, laat peuter Frank enthousiast wijzend naar de damherten weten. Zijn moeder Karin komt een paar keer per week met de kleine naar het hertenpark langs de Geesterweg. “Ik heb gelezen dat de herten moeten verdwijnen op termijn. Eeuwig zonde en het slaat toch echt nergens op? Dit hertenpark bestaat al zo lang en veel mensen uit het dorp komen hier regelmatig. Ik hoop dat het besluit nog wordt teruggedraaid.”

Door Bert Westendorp

Dat laatste lijkt er niet in te zitten. Het ministerie van Landbouw Natuur en Veehouderij (LNV) publiceerde op 6 juli 2022 een huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren. “U mag dieren die hierop staan vanaf 1 januari 2024 kopen, houden of verkopen. Heeft u op 1 januari 2024 een zoogdier dat niet op de lijst staat? Dan mag u het dier houden tot het overlijdt. Maar u mag vanaf 1 januari 2024 niet meer met het dier fokken” , luidt de formele uitleg van het ministerie.

Vraagteken

Minister Adema van landbouw wil niet kijken naar een uitzonderingspositie voor onder meer de herten. Of de Kamer vervolgens de zaak aanpast is nog een vraagteken. Het Adviescollege huis- en hobbydierenlijst adviseerde vorig jaar in zijn advies aan de minister van LNV op grond van de beoordeling van 314 zoogdiersoorten om 29 zoogdiersoorten op de huis- en hobbydierenlijst te plaatsen. Zoogdieren die op de huis-en hobbydierenlijst staan mogen door iedereen worden gehouden en voor het houden van deze dieren is het Adviescollege van oordeel dat geen specialistische kennis of vaardigheid nodig is. Onder meer geit, schaap, varken, lama, paard, ezel en waterbuffel zijn daarentegen welkom op een kinderboerderij.

‘Zo jammer’

Tessa bezoekt samen met dochter Thyrza regelmatig Hertenpark Uitgeest, dat inmiddels 59 jaar bestaat. “Ik wist niet dat de herten moeten verdwijnen. Het is zo jammer dat de hertjes weg gaan. Ik vind het een dom besluit, die beesten lopen hier al jaren rond.” Als reden wordt door deskundigen gesteld dat herten vluchtgedrag vertonen en daarvoor de ruimte moeten hebben. Verder stellen de deskundigen dat de herten gevaarlijk zijn door onder meer hun gewei. Tamsin is met haar kind bijna iedere dag te vinden bij het parkje waar naast onder meer herten varkens, kippen, pauwen en struisvogels te vinden zijn. Ook zij herhaalt de mening van de dorpsgenoten. “Die herten zijn heel leuke dieren. Ja ik had gelezen dat er vanaf 2024 niet meer met de herten gefokt mag worden. Ontzettend jammer allemaal.”

Deze week beslist het bestuur van Hertenpark Uitgeest over de situatie en wat er verder voor actie wordt ondernomen.