Inbraakgolf Uitgeest zorgt voor onrust

Algemeen
Zowel in wijk De Kleis (foto) als in het centrum van het dorp is afgelopen weken een inbraakgolf te constateren.
Zowel in wijk De Kleis (foto) als in het centrum van het dorp is afgelopen weken een inbraakgolf te constateren. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST - “Na een inbraak in onze auto is in de nacht van donderdag op vrijdag - 16 op 17 maart - een klein gouden armbandje van mijn overleden hondje met drie bedeltjes, ‘geloof’, ‘hoop’ en ‘liefde’, gestolen. Die armband heeft veel emotionele waarde. De auto-inbraak was in omgeving De Terp in Uitgeest”, laat Martin op Facebook weten.

Politie alert, al verschillende aanhoudingen

Beelden heeft de Uitgeester ook op Facebook geplaatst. Vlak nadat een politiewagen de straat is uitgereden, rond half twaalf in de avond, is duidelijk een man te zien de inbreekt in de wagen van Martin.

Martin is niet de enige. Anke geeft op Facebook aan, dat vorige week op de Westergeest in de oude dorpskern is ingebroken in een Opel. Zo zijn er met name de laatste weken steeds meer meldingen van inbraken of pogingen daartoe. Zowel bij woningen als in auto’s.

Een man met fors bemeten langharige en energiek blaffende herdershond moet even lachen wanneer de vraag gesteld wordt of hij iets gemerkt heeft van de inbraakgolf. “Sterker nog, vorige week woensdag is bij mijn buurvrouw het schuurtje opengebroken aan De Spin. Die vrouw woont alleen en is nu doodsbang. Zelf heb ik een goed slot op de poort en een camerabel.”

Verdachte situaties

De politie kreeg de afgelopen weken diverse belletjes van verdachte situaties, Op beelden is te zien dat in veel gevallen twee mannen een verkenning uitvoeren en kijken of er mogelijkheden zijn om in te breken.

Langere tijd

“We hebben inderdaad wat meldingen in Uitgeest. Dat zien we vaker dat in korte tijd meerdere diefstallen worden gepleegd in een bepaalde plaats wijk of gebied. Cijfers moet je daarom ook over een langere tijd bekijken”, laat politiewoordvoerder Roderick de Veen weten.

Goed op slot

Tips heeft de woordvoerder ook: “Mensen maken we graag alert op verdachte situaties. Sluit voertuigen goed af. Check of de auto goed op slot gedaan is. Bel 112 bij verdachte situaties. Lopen er verdachte personen rond? Geef dit door aan de politie. Inmiddels zijn er personen aangehouden voor diefstallen in de regio. We bekijken nu of deze personen ook te linken zijn aan recente diefstallen in Uitgeest.“

Camera in beeld

De Veen vervolgt: “Mensen kunnen zich ook aansluiten bij camera in beeld. een systeem van de politie waar burgers en bedrijven vrijwillig hun beveiligingscamera(s) kunnen aanmelden.

Helpen daders op te sporen

Dankzij deze informatie weten wij per straat welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn. Als er een misdrijf is gepleegd waarbij camerabeelden kunnen helpen om de daders op te sporen, kunnen wij die beelden gericht opvragen bij de camera-eigenaren. 

Mensen kunnen zich aanmelden via: https://www.politie.nl/informatie/hoe-doe-ik-mee-met-camera-in-beeld.html