Renovatie Rijksweg Limmen zorgt voor verkeersproblemen regio

Algemeen
Tijdens de spits met fiets of scooter vanuit Uitgeest richting Limmen gaat sneller dan met de auto.
Tijdens de spits met fiets of scooter vanuit Uitgeest richting Limmen gaat sneller dan met de auto. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST - De Rijksweg in Limmen wordt in ruim een jaar compleet gerenoveerd en dat is te merken ook. Verkeer vanuit Uitgeest door Limmen kan slechts van één rijstrook gebruik maken, geregeld door stoplichten en verkeersregelaars. Maar vanaf de N203 rechtstreeks doorrijden kan sinds zondag niet meer. Een behoorlijke, maar wel georganiseerde chaos dus.

Tussen tien uur ’s morgens en een uurtje of vier in de middag is er weinig aan de hand om vanuit Uitgeest richting Limmen te rijden. Probleem is wel dat de doorgaande route naar de Rijksweg van Limmen is afgesloten. Het verkeer wordt de Zeeweg bij Castricum op geleid, via één rijstrook.

Ontsnappingsroute

Maar voor wie toch Limmen in wil rijden om verder te gaan naar Heiloo/Alkmaar is er een ontsnappingsroute. De eerste rotonde op de Zeeweg biedt een uitweg. Wie vanaf Zeeweg de rotonde neemt en in tegenovergestelde richting de Zeeweg op rijdt mag aan het einde van de weg linksaf slaan naar Limmen. Een mogelijkheid waar vooral tijdens de spits gebruik van wordt gemaakt.

File

Het beeld tijdens de avondspits levert op de N203 een paar kilometer file op vanaf Uitgeest tot aan kruising Limmen/Castricum. Met het koude voorjaarsweer zijn er weinig strandbezoekers, maar dat verandert als de temperatuur zorgt voor strandweer. In dat geval hoef je geen helderziende te zijn om een verkeerschaos te voorzien. Normaal is de N203 tijdens strandweer al een druk bereden route, maar dat wordt de komende tijd met fraai weer alleen maar erger. Volgend voorjaar moeten de werkzaamheden zijn afgerond.

Altijd druk

“Meestal gaan we met de auto naar het strand. We hebben twee kleine kinderen en dus heel wat mee te sjouwen. Door de week valt de drukte wel mee, maar in het weekend is het met mooi weer altijd wel behoorlijk druk met strandgangers. Tja, hoe dat nu gaat met het werk aan de weg in Limmen weet ik niet, maar ik vrees het ergste”, laat Annet weten die met een peuter in alle rust bij het hertenkamp in Uitgeest haar mening geeft.

Via Heemskerk

Annet en haar man hebben al wel een oplossing in hun hoofd. “Mijn man zei al we nemen de route naar het strand via Heemskerk. Ik hoop niet dat iedereen op dat idee komt, want dan krijg je op die route ook problemen…”

Waarom

Diverse bruggen, tunnels en wegen in Noord-Holland stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Het verkeer is sindsdien enorm toegenomen en vrachtwagens zijn zwaarder geworden. Een voorlichter van Rijkswaterstaat: “We renoveren en vervangen daarom een groot aantal werken. De bruggen, tunnels, wegen en sluizen worden hierdoor veiliger en duurzamer. Door de renovatie en vervanging zorgen we voor een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer. Al brengt het voor het verkeer ongemak met zich mee.”

Uitspreiden

Om de provincie Noord-Holland bereikbaar te houden, spreidt Rijkswaterstaat de onderhoudsprojecten uit over vele jaren. “De planning ligt niet vast, omdat we steeds kijken welke werken op dat moment de meeste aandacht verdienen. Door het slim combineren van werkzaamheden proberen we verkeershinder te beperken. We voorkomen onnodige verkeershinder in de provincie Noord-Holland door niet alles tegelijk aan te pakken. We plannen ieder onderhoudsproject zorgvuldig en houden wegafsluitingen zo kort mogelijk. Bekijk hieronder of er de komende periode bij u in de buurt werkzaamheden gepland staan.”

Stuk minder

Volgens de ANWB is de stijging in lengte en duur van files in Noord-Holland is dit jaar een heel stuk minder ten opzichte van voorgaande jaren. Dit in tegenstelling tot het grootste gedeelte van de rest van het land, waar de filezwaarte juist flink is toegenomen. Arnoud Broekhuis van de ANWB vertelde eerder: “Noord-Holland heeft jarenlang de filetop aangevoerd, met knelpunten op de A1, A9 en de A6. Maar die knelpunten zijn grotendeels verdwenen, doordat Rijkswaterstaat daar het afgelopen jaar flink aan de weg getimmerd heeft. Aanpassingen zoals de aansluiting A1-A9, knooppunt Muiderberg en de fly-over bij Badhoevedorp hebben ervoor gezorgd dat het verkeer er veel beter doorstroomt.”

Wijkertunnel

Toch zullen er altijd nog mensen blijven die weinig van de afname in filelengte en -duur meekrijgen. “Mensen die regelmatig voor de Wijkertunnel staan, zullen niet veel van het verschil merken. Maar als je het verkeer over het algemeen in Noord-Holland bekijkt, is het echt een grote verbetering.

Rijkswaterstaat beaamt de conclusies van de ANWB. Ook zij zien een duidelijke daling van de filedruk. Tevens meldt de overheidsinstantie dat er nog meer op de planning staat om de filedruk in Noord-Holland te verlichten.

File vanuit Uitgeest naar kruising Castricum.
Verkeersregelaars geven aanwijzingen op kruising Castricum/Limmen.