Soms komt in het rottende hout een compleet ´bos’ voor met vlier, liguster, fluitenkruid en varens. Om dit soort natuur in stand te houden helpen wij deze dag met het knotten.
Soms komt in het rottende hout een compleet ´bos’ voor met vlier, liguster, fluitenkruid en varens. Om dit soort natuur in stand te houden helpen wij deze dag met het knotten. (Foto: IVN)

Wilgen knotten langs de Liniedijk

zaterdag 4 februari 2023 9:30 tot 15:00

UITGEEST - Zaterdag 4 februari organiseert het IVN Zuid-Kennemerland samen met Landschap Noord-Holland wederom een werkdag wilgen knotten. Deze werkdag was eerder gepland maar ging toen vanwege de vele regen niet door. Nu wordt er een nieuwe poging gewaagd. De wilgenstrook met ruim honderd wilgen ligt nabij Fort Veldhuis, langs de liniedijk aan de Communicatieweg in Heemskerk, op de grens met Uitgeest.

De wilgen hebben op deze locatie een cultuurhistorische waarde. De wilgen bij de forten en liniedijken hadden in het verleden meerdere functies. Allereerst dienden de stroken knotwilgen als camouflage. Maar daarnaast kon het hout dat vrijkwam door het onderhoud door de genietroepen worden gebruikt als stookhout. Daarbij moest men niet te rigoureus te werk gaan, omdat het stoken dan ten koste zou kunnen gaan van de camouflage. 

Op dit moment dienen de knotwilgen vooral als decoratieve aankleding van het landschap. Maar ook op een andere manier dragen ze bij aan de natuur, dankzij de eigenschap van wilgenhout dat het gemakkelijk rot. Hierdoor ontstaan holle stammen en knotten die door vogels, insecten en muizen worden gebruikt als overwinter-, broed- en rustplek. Daarbij groeien op de stammen mossen en algen waar slakken op afkomen. Soms komt in het rottende hout een compleet ´bos’ voor met vlier, liguster, fluitenkruid en varens. Om dit soort natuur in stand te houden helpen wij deze dag met het knotten.

Aanmelden

De vrijwilligers verzamelen zich vanaf 9.30 uur aan het eind van de rij wilgen langs de Communicatieweg aan de noordkant van de golfbaan. Ervaring is niet vereist. Iedereen is welkom. Ook erg leuk voor ouders met kinderen vanaf 10 jaar. Voor gereedschap, begeleiding, koek en vlaai wordt gezorgd. Wel is het verstandig om zelf koffie/thee, een lunchpakket, werkkleding en laarzen mee te nemen. De werkdag duurt tot 15.00 uur. Aanmelden voor het wilgen knotten (vooral handig in verband met het benodigde gereedschap èn de vlaai bij de koffie!) graag bij Marc van Schie, 06-22 5757 48 of kijk op www.ivn.nl/zk.