Plots pijnlijk en koud

Column
Pia is gelukkig weer hersteld.
Pia is gelukkig weer hersteld. (Foto: Pexels)

CASTRICUM - Dierenarts Marjolein werkt bij Dierenkliniek Castricum en schrijft elke twee weken een column voor Nieuwsblad Castricum en Nieuwsblad Uitgeest. Deze week een column over kat Pia met veel pijn aan haar pootje.

Zaterdagmiddag gaat mijn spoedtelefoon. De eigenaresse van Pia, een lief cypers katje van 8 jaar, vertelt dat Pia is thuisgekomen met een linker achterpootje dat niets meer doet. Het hangt er slap bij. De kat is ook erg klagelijk en ik hoor de kat heftig schreeuwen door de telefoon. 

Op consult zien we geen tekenen van een aanrijding. Het pootje is een stuk kouder dan het andere pootje. Ik onderzoek Pia en ze blijkt ook een lichte hartruis te hebben. Voor de zekerheid maak ik een röntgenfoto. Pia blijft bij mij in opname voor een behandeling omdat ik haar verdenk van een arteriële trombo-embolie.

Bij een arteriële trombo-embolie treedt er een verstopping op van de grote slagader van één of beide achterpoten ter hoogte van de splitsing van de aorta. De aorta is het grootste bloedvat van het lichaam die van het hart helemaal tot aan het bekken loopt. Zo’n verstopping wordt vaak veroorzaakt door een bloedstolsel afkomstig vanuit het linker atrium (ook wel de voorkamer/boezem genoemd) van het hart. 70 tot 90 procent van de katten waarbij dit voorkomt, heeft een onderliggend probleem met het hart waarbij de hartspier dikker wordt en het linker atrium van het hart wijder wordt. Andere oorzaken kunnen ook een tumor of een te hard werkende schildklier zijn. Vaak is er sprake van een erg slechte prognose en is de kans van slagen van een behandeling nihil en hebben katten echt ondragelijk veel pijn. Helaas moet de eigenaar daarom heel vaak noodgedwongen snel afscheid nemen.

Maar bij Pia lijkt de bloedklonter nog niet een gehele afsluiting te veroorzaken. Ze krijgt sterke pijnstillers en medicatie tegen de stolsels. Ze reageert daar goed op. Met een echo van het hart wordt vastgesteld dat Pia een onderliggende ziekte heeft aan het hart. Met medicatie kunnen we haar hopelijk nog een heel mooi leven geven!