Noord-Hollanders positief over eigen provincie

Nieuws

REGIO - De provincie Noord-Holland heeft een omgevingsvisie opgesteld met een langetermijnvisie op de ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving. Hoe ontwikkelt het wonen, werken, leven en spelen zich in Noord-Holland, tussen nu en 2050? Ter voorbereiding is in februari een representatief onderzoek gehouden. Daaruit blijkt onder meer dat Noord-Hollanders honkvast zijn en erg tevreden over hun woonplek die zij beoordelen met een 7,7.
Onder de naam ‘Jouw Noord-Holland’ krijgt iedereen de kans om mee te denken en te praten. De komende maanden worden in heel Noord-Holland huiskamergesprekken en andere evenementen georganiseerd en vindt er dagelijks discussie plaats op de Facebookpagina Jouw Noord-Holland.
Ruim drie kwart van de huidige inwoners verwacht de rest van hun leven in de provincie te blijven wonen. Dat maakt meepraten en -denken over de toekomst van Noord-Holland voor hen extra relevant. Als het gaat om de toekomst willen ze vooral aandacht voor natuur, klimaat en de energietransitie. De provincie liet onderzoek uitvoeren onder ruim 1500 Noord-Hollanders om te kijken wat zij waarderen aan hun provincie en wat hun wensen voor de toekomst zijn. Noord-Hollanders zijn erg tevreden over hun woonplek.
Maar liefst 88 procent van de inwoners raadt Noord-Holland aan als woonplek. Daarnaast zijn Noord-Hollanders behoorlijk honkvast; ruim driekwart denkt de rest van zijn leven in deze provincie te blijven. Behalve natuur, klimaat en energie noemt op het wensenlijstje voor de toekomst 41 procent een gezonde leefomgeving, 32 procent voldoende werkgelegenheid en 30 procent voldoende woningen. Minder reistijd is minder relevant; slechts 12 procent van de inwoners zegt dit te wensen in 2050. Opvallend is dat Noord-Hollanders een rotsvast vertrouwen hebben in de eigen provincie. 77 procent van de respondenten vindt dat Noord-Holland zich in de juiste richting ontwikkelt en slechts 49 procent vindt dat Nederland de juiste richting op beweegt.