Laatste Oer-IJ expeditie in de regio

Nieuws
Voor de start van de 22 kilometer werd er een cheque van maar liefst € 2.131,- overhandigd aan Stichting Oer-IJ.
Voor de start van de 22 kilometer werd er een cheque van maar liefst € 2.131,- overhandigd aan Stichting Oer-IJ. (Foto: Sjoerd Tullenaar)

REGIO/UITGEEST - Ruim 2.800 deelnemers trokken verleden week de wandelschoenen aan voor een ontdekkingstocht tijdens de jubileumeditie van de Oer-IJ expeditie. Sportorganisatie Le Champion organiseerde samen met Stichting Oer-IJ voor de vijfde en laatste keer dit wandelevenement.


Door verborgen landschap 

De organisatie slaagde er deze editie opnieuw in om deelnemers op een bijzondere manier kennis te laten maken met het boeiende verleden van het verborgen Oer-IJ landschap. De routes van 10, 16, 22 en 31 kilometer stonden dit jaar in het thema van ‘Water: Toen – Nu – Later’.

Bij het ochtendgloren op Hemelvaartsdag verzamelden de deelnemers zich bij de start voor het archeologiemuseum Huis van Hilde. Om klokslag 08.00 uur werden de eerste wandelaars na het startsignaal van de trompettisten de routes opgeblazen. Via het prachtige polderlandschap wandelden de deelnemers langs molens en de verborgen kastelen die het gebied rijk is. Door middel van de verhalen van diverse acts en gidsen langs de routes kwam de geschiedenis van het Oer-IJ gebied weer tot leven.

Wandelaars aan de kortste afstand - de Singels en Dijkenroute - van 10 kilometer werden dit jaar getrakteerd op een nieuwe route. De gevarieerde wandeling bracht de deelnemers door het compacte, maar bruisende centrum van Castricum. Na een tussenstop bij de stempelpost bij Sportcentrum De Bloemen, werd de tocht al snel vervolgd richting het groene hart van het Oer-IJ gebied.

Na het volbrengen van de ontdekkingswandeltocht konden deelnemers bijkomen op het ingerichte terras bij de finish. Onder genot van muziek en heerlijke zonnestralen werden de wandelprestaties feestelijk gevierd. Vanwege het 10-jarige jubileum van Stichting Oer-IJ werd tijdens het wandelevenement het Onstuimige Oer-IJ bier geïntroduceerd.

€ 2.131,- voor Stichting Oer-IJ Expeditie 

Ook deze editie was Stichting Oer-IJ het goede doel van de Oer-IJ Expeditie. Dit initiatief van betrokken burgers maakt zich sterk voor een zorgvuldig gebruik van het Oer-IJ gebied. 

Tijdens het wandelevenement stonden gidsen van de stichting verspreid over de routes om deelnemers nog meer te vertellen over de rijke historie van deze prachtige, groene omgeving. Bij inschrijving konden deelnemers een donatie doen voor het goede doel. Voor de start van de 22 kilometer werd er een cheque van maar liefst € 2.131,- overhandigd aan Stichting Oer-IJ. De Oer-IJ Expeditie is in het leven geroepen om het eeuwenoude Oer-IJ gebied op de kaart te zetten. 

Het eerstvolgende wandelevenement van Le Champion is de Wandel4daagse Alkmaar van 14 tot en met 17 juni.

Na het volbrengen van de ontdekkingswandeltocht konden deelnemers bijkomen met een Oer-IJ biertje.