Ontwerp dorpspark Uitgeest definitief

Nieuws
Impressieweergave.
Impressieweergave. (Foto: aangeleverd)

UITGEEST - Het college van B&W heeft het definitieve ontwerp van het nieuw aan te leggen dorpspark tussen de Castricummerweg en Populierenlaan vastgesteld. Er is in de afgelopen maanden samen met Uitgeesters van jong tot oud (binnen bepaalde kaders) nagedacht over dit ontwerp.

In 2023 zijn twee sessies geweest waarin onder andere omwonenden, de kinderraad, S.U.S, IJsclub Uitgeest, het onderwijs en de dorpsraad hun visie konden geven op het dorpspark. De meeste reacties op het ontwerp waren positief. Alleen IJsclub Uitgeest staat niet achter het ontwerp. Zij willen liever een verharde ijsbaan, in plaats van de onverharde ijsbaan die in het definitieve ontwerp zit. Omdat een verharde ijsbaan niet binnen de kaders past die de gemeenteraad heeft meegegeven, zijn de ideeën van de ijsclub niet verder uitgewerkt.

“We zijn erg trots dat dit definitieve ontwerp er ligt. De deelnemers aan de participatiesessies hebben goed werk afgeleverd. Helaas kan je nooit iedereen tevreden stellen en is het ontwerp niet voor alle deelnemers de meest wenselijke variant. We sluiten straks eindelijk – na zoveel jaren vergaderen – dit dossier af. En we zijn blij met het resultaat”, aldus het college.

Uitstraling

In het ontwerp is rekening gehouden met het klimaat, bijvoorbeeld bij de keuze van materialen. Verder worden materialen gebruikt die bij andere projecten in Uitgeest overblijven. Hierdoor is de belasting op natuur en milieu zo klein mogelijk. Het park krijgt een open karakter. Er worden bomen, heesters en bloemen geplant om de biodiversiteit te vergroten.

Binnen het park is onder andere ruimte voor een onverharde ijsbaan van ongeveer 250 meter, een wandelpad om het park heen, picknicktafels en speel- en sportvoorzieningen voor jong en oud. Ook kan de attractiekermis in het park blijven, al zal de opstelling wat veranderen.

Aanleg van het park

Nu het ontwerp is vastgesteld, wordt het technisch uitgewerkt en aanbesteed zodat er een partij wordt gevonden voor de aanleg. Het is de bedoeling dat het park in 2024 wordt aangelegd. Dit gebeurt nadat er opdracht is gegeven voor de bouw van de nieuwe sportzaal (tegenover de Meet).