Poppenspel met impact: De kracht achter Theater Poppekus

Nieuws
Tineke samen met de hoofdrolspelers van het Voorleestheater en de Sinterklaasvoorstelling.
Tineke samen met de hoofdrolspelers van het Voorleestheater en de Sinterklaasvoorstelling. (Foto: Rowin van Diest)

UITGEEST - Een administratieve baan, een opleiding tot gewichtsconsulent, sportinstructrice en schoonheidsspecialiste, maar niks gaf Tineke Jonkman het gevoel van: dit is het. Tot zij op een dag besloot om Theater Poppekus, waar zij in haar vrije tijd altijd al mee bezig was, echt een kans te geven. Volgend jaar bestaat Theater Poppekus al tien jaar en zit Tineke geen enkele dag stil. Theater Poppekus is een groot succes in Uitgeest en daarbuiten.

Door Serena van Heuven

Theater Poppekus maakt poppentheater, maar niet gewoon in een poppenkast. Elke voorstelling wordt voorzien van een prachtig decor, de juiste attributen, geluiden en soms zelfs muziek. “We zijn de uitdaging aangegaan om in de huidige digitale wereld kinderen te vermaken op een analoge manier. Wij spelen theatervoorstellingen met poppen en alle voorstellingen hebben een boodschap of een educatief element.” In negen jaar heeft Tineke een team opgebouwd van mensen met allemaal een passie voor poppenspel, techniek of decorbouw. “Iedereen heeft zijn of haar eigen specialiteit en samen maken we er een mooie voorstelling van.”

Voorleestheater

Elke maand leest Theater Poppekus een boek voor in het LeesLokaal van Uitgeest. “We kiezen een (prenten)boek uit en kijken of we de juiste poppen en attributen hebben om het verhaal na te spelen. Daarna zetten we de scène bladzijde voor bladzijde in elkaar. Uiteraard verzinnen we er ook dingen bij om het verhaal grappiger te maken.” Theater Poppekus neemt de kinderen op een interactieve manier mee in het boek. “Door de kinderen actief te betrekken, stimuleren we hun fantasie en woordschat en taalgebruik. Het omzetten van een heel boek naar scènes met poppenspel vergt veel fantasie, creativiteit en improvisatietalent, dat houdt ons scherp!”

‘En die blies het verhaaltje uit’

Tineke hoopt ook dat ouders gestimuleerd worden om voor te lezen aan hun kinderen, dat lijkt erg goed te lukken. “Ik krijg soms filmpjes van ouders toegestuurd waarin hun kind een verhaaltje naspeelt. Vaak zie ik dan ook de olifant terug die altijd het verhaaltje uitblaast samen met de kinderen.” Tineke straalt terwijl ze dit zegt.

Toekomstplannen

Tinekes doel voor de komende jaren is duidelijk: spelen op scholen. “Spelen op scholen. Dat is zo leuk! Je kan de kinderen zo goed bereiken.” In Beverwijk en Heemskerk is Theater Poppekus aangesloten bij Natuur- en milieueducatie (NME). NME heeft als doel om kennis over natuur, milieu en duurzaamheid door middel van educatie over te dragen. Scholen kunnen gebruik maken van het cultuurpotje om een voorstelling van Theater Poppekus te boeken. Theater Poppekus heeft namelijk een aantal voorstellingen die goed passen in een themamaand over duurzaamheid. De zeemeermin en de linke soep vertelt het verhaal van een zeemeermin die wordt uitgenodigd voor een groots feest op de bodem van de Noordzee. Onderweg naar het feest raakt ze verstrikt in plastic soep, wat voor de nodige paniek zorgt! Deze grappige en tegelijkertijd spannende voorstelling benadrukt het belang van elkaar helpen en het aanpakken van de zeevervuiling door plastic afval. Het verhaal krijgt een vervolg in Daan Duurzaam en de linke soep, waar Daan strijdt voor een wereld zonder wegwerpplastic en avonturen beleeft met de zeemeermin, een krab, een zeehond en een zieke haai. “Na de voorstelling gaan we altijd in gesprek met de kinderen. Wat doen zij met hun plastic? En wat doen ze nog meer op het gebied van duurzaamheid?” Tineke laat weten vaak leuke reacties te ontvangen van ouders, soms nog wel maanden later. “Jullie voorstelling heeft zo een indruk gemaakt op onze dochter, ze heeft het er nog steeds over!”

Reuze interessant

“Onlangs speelden we een try-out op een school voor speciaal onderwijs. Je ziet dat deze kinderen dan uit hun schulp kruipen. Er was een jongen en toen hij ons zag, wilde hij onder geen enkele voorwaarde het lokaal in. Hij bleef in de deuropening staan samen met de juf. Hij zag alles wat er gebeurde achter de tafel, een poppenwissel, een attribuut erbij pakken... En vond dat reuze interessant! Af en toe gaf ik hem een knipoog, zo van: jij hebt net gezien wat ik deed, maar niet verklappen hoor! Op een gegeven moment wilde ik dat weer doen, maar hij was verdwenen. Ik keek rond in de klas en zag hem op een stoeltje zitten, tussen zijn klasgenoten in. Wel dichtbij de deur, maar hij zat en genoot. Toen we aan het inpakken waren, liep hij naar ons toe. Hij zei: “Dank u wel, ik vond het heel erg leuk”. Dat was geweldig”, zegt Tineke geëmotioneerd.

Sinterklaas

Sinterklaas is sinds vorig weekend in het land en uiteraard kunnen Tineke en haar medespelers het dan niet laten om een Sinterklaasvoorstelling te maken. “Dit jaar hebben we twee voorstellingen. Een Voorleestheater voor in het LeesLokaal en andere bibliotheken én een Sinterklaasvoorstelling voor onder andere scholen, kinderdagverblijven en bedrijven.”

Sinterklaas en de koppige ezel

In het Voorleestheater leest Theater Poppekus het boek Sinterklaas en de koppige ezel. “Sinterklaas is op pad met zijn schimmel en een ezel die de pakjes draagt. Maar de ezel heeft koude, bevroren poten en blijft koppig stilstaan. Hoe moeten de pakjes nu bij de kinderen terecht komen?”

Het Voorleestheater van Theater Poppekus komt op zaterdag 2 december om 10.15 uur naar het LeesLokaal in Uitgeest. De toegang is gratis en daarna kunnen de kinderen boeken ruilen in het LeesLokaal. Kijk voor meer informatie over het LeesLokaal op leeslokaal-uitgeest.nl.

Sinterklaasvoorstelling

De Sinterklaasvoorstelling is een uitgebreidere voorstelling van ongeveer 40 minuten en is, in tegenstelling tot het Voorleestheater, niet gebaseerd op een boek. “We hebben de voorstelling helemaal zelf bedacht. We wilden compleet iets anders doen en gaan daarom met Piet en juffrouw Krab onderwater. Juffrouw Krab wil haar Pietendiploma halen, maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. Ze moet opdrachten uitvoeren én ook er nog voor zorgen dat de cadeautjes die op het verlanglijstje van de familie van Daan staan, allemaal verzameld worden. Een spannend verhaal, want zal juffrouw Krab slagen voor haar diploma?” 

‘Auw! Je knipt in mijn billen!’

Het maken van zo een voorstelling gaat niet zonder tegenslagen. “We hadden eerst bedacht dat Sinterklaas met juffrouw Krab onderwater moest, maar Sinterklaas is een statige man. Dit gaf mij weinig uitdaging in het spel. Een Pietje is een stuk flexibeler en kan juffrouw Krab goed helpen, maar hij komt ook wel eens in benarde situaties terecht.” Het schijnt dat Juffrouw Krab hem ook een gegeven moment zelfs uit een rots moet trekken. “Auw! Je knipt in mijn billen!” Tineke en haar medespelers krijgen de kinderen gegarandeerd aan het schaterlachen.

Mocht je interesse hebben in de voorstelling, neem dan contact op met Tineke om de mogelijkheden te overleggen.

Meer Theater Poppekus

Kan je geen genoeg krijgen van Theater Poppekus? Neem dan eens een kijkje op Facebook (Theater Poppekus), Instagram (@theater_poppekus) of YouTube (@theaterpoppekus). Op YouTube heeft Theater Poppekus verschillende promofilmpjes staan, maar je kan hier ook terecht voor onder andere First Puppet Dates, de voorstelling Het ruige bos met spreekwoorden en gezegden en de voorstelling Twiet! over het jonge vogeltje Twiet dat eigenlijk te laat geboren wordt.