Lezing Kamchatka Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland

Nieuws
Stellers zeearend.
Stellers zeearend. (Foto: Harm Niesen)

CASTRICUM - Harm Niesen van Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland geeft op woensdagavond 29 november om 20.00 uur een lezing in Dorpshuis De Kern, Overtoom 15 te Castricum. De lezing gaat over zijn bezoek aan Kamchatka, Rusland.

Kamchatka, in het uiterste oosten van Rusland, is een schiereiland met een lengte van 1700 km, in het noorden polair, in het zuiden bijna mediterraan. Met maar één stad die die naam verdiend, Petropavlovsk Kamchatski. Daarbuiten geen wegen. Alleen maar ongerepte wildernis. Elf tijdzones bij ons vandaan, veel verder kan je niet. Omgeven door de Arctische Zee van Ochotsk en de Bering Zee en de veel warmere Stille Oceaan. Met als gevolg heel erg vaak mist. 

Het zeeleven is rijker dan waar dan ook op het Noordelijk halfrond. Stellers zeeleeuwen, zeeotters, walvissen, met name orka’s, talrijker dan waar dan ook. Maar vooral zeevogels in ongehoorde aantallen en diversiteit. Elf soorten alkachtigen, 300.000 in één groep. Vijf soorten duikers, de legendarische Roodpootdrieteenmeeuw en de absolute topper: de Stellers zeearend. Maar ook Albatrossen. Eilanden, die door Japan worden geclaimd en waar de resten van de lugubere Goelags nog steeds te zien zijn. Meer dan 27 continu werkende vulkanen. En beren. Heel veel beren, groter dan de Grizzli’s van Kodiak.

Lezing

De lezing is op woensdag 29 november om 20.00 uur in Dorpshuis De Kern. Inloop is vanaf 19.30 uur. Toegang leden is gratis, niet-leden betalen 3,00 euro.