Vliegramp Tweede Wereldoorlog herdacht bij Fort Veldhuis

Nieuws
Burgemeester Nieuwland legt namens gemeenten Uitgeest en Heemskerk onder toeziend oog van burgemeester Luijten van Heemskerk en kinderburgemeester Vesper Snijder bloemen bij het monument.
Burgemeester Nieuwland legt namens gemeenten Uitgeest en Heemskerk onder toeziend oog van burgemeester Luijten van Heemskerk en kinderburgemeester Vesper Snijder bloemen bij het monument. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST/HEEMSKERK - Killed in action, is de tekst op het monument pal langs de Communicatieweg bij Fort Veldhuis. Tachtig jaar terug, op 10 februari 1944, stortte op deze plek een B17 bommenwerper met tien bemanningsleden aan boord neer. Dit na te zijn beschoten door een Duits jachtvliegtuig.

Het vliegtuig was in het Engelse Norfolk opgestegen en met een paar honderd andere bommenwerpers op weg naar Braunschweig om industriële doelen te bombarderen. Op de terugweg naar Engeland ging het boven de Noord-Hollandse polder op de grens van Heemskerk en Uitgeest mis. Op miraculeuze wijze wisten zes inzittenden de crash te overleven. Vier anderen kwamen om en worden ieder jaar op 10 februari herdacht.

Omfloerste trom

Als gebruikelijk klinkt zaterdag het geluid van de omfloerste trom vanaf Fort Veldhuis. Het is het teken dat de stille tocht naar het monument begint. Ook deze keer hebben veel mensen zich aangesloten bij de stoet. Onder hen de burgemeesters van Uitgeest, Sebastiaan Nieuwland, en Heemskerk, Alexander Luijten. Daarbij de kinderburgemeester van Uitgeest, Vesper Snijder, en Kate Nanavatty, vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade in Nederland.

Veteranen

“Na de oorlog was er de gedachte ‘Dit nooit meer’, maar helaas. Daarom moeten we het verhaal levend houden”, sprak burgemeester Nieuwland tijdens de herdenking.

Om precies twintig minuten over één, het exacte tijdstip van het neerstorten, werd twee minuten stilte bij het monument in acht genomen. Veteranen van de Stichting Veteranencomité BUCH vormden de erewacht bij het monument. Vervolgens werden bloemen en een krans gelegd en was de sobere herdenking afgesloten.

Johan Graas

De herdenking is in samenwerking met de Aircraft Recovery Group ‘40-’45. Johan Graas, voorzitter van de stichting en beheerder van het Luchtoorlogmuseum, heeft er mede voor gezorgd dat het oorlogsmonument er kwam.

De stille tocht vertrekt vanaf Fort Veldhuis richting monument.