Een bijzondere band: Sonja en Robert vonden elkaar in tijden van verlies

Nieuws
Sonja en Robert hebben de liefde gevonden in een onverwachte hoek.
Sonja en Robert hebben de liefde gevonden in een onverwachte hoek. (Foto: Vincent de Vries)

UITGEEST - Soms begint een nieuw hoofdstuk in het leven op de meest onverwachte momenten. Voor Sonja, die tragisch genoeg twee geliefden verloor aan kanker, en Robert, een zorgverlener die onverwachts een bijzondere connectie vond tijdens zijn werk, was het een ontmoeting die het begin markeerde van een liefdesverhaal dat al twee decennia duurt. 

Door Oesha van Dijk

Het was een kille nacht in 2004 toen Sonja voor het eerst hulp vroeg aan de thuiszorg voor haar terminaal zieke echtgenoot. Wat begon als een noodzaak, ontketende een reeks gebeurtenissen die het leven van Sonja en Robert op een onverwachte manier verweefden. Sonja herinnert zich de avond levendig: “Ik was aan het wachten op de nachthulp, en toen kreeg ik een telefoontje van een man met een accent, hij was Uitgeest voorbij gereden en hij kon mijn huis niet vinden. Ik dacht: ‘Oh jee, wat krijg ik nu aan de deur?’” Die man bleek Robert te zijn, een zorgverlener met wie Sonja een onverwachte band zou smeden te midden van een moeilijke tijd.

Het was de eerste nacht dat Robert kwam waken. Terwijl Sonja boven rust zocht, ontvouwde zich beneden een onverwacht tafereel dat hun verdriet even deed vergeten. “Ik geloof dat ik rond twee uur ‘s nachts wakker werd, ik hoorde dat mijn man een opleving had beneden. De tv stond aan en ik hoorde dat Robert en mijn toenmalige man tv aan het kijken waren,” deelt Sonja met een glimlach die herinneringen oproept aan die bijzondere nacht. Met haar echtgenoot in bed in de woonkamer, zat Robert naast hem op een stoel. Een onhandige beweging van Robert zorgde ervoor dat een lamp op de grond viel en in duizend stukjes uiteenspatte. Ondanks de situatie, vulde een heerlijke komische sfeer de kamer, waardoor ze met z’n drieën in lachen uitbarstten. Voor Sonja was het een onverwacht moment van lichtheid te midden van een zware tijd: “We vonden het toch een lelijke lamp, dus het was niet erg.’’ De volgende twee nachten bleef Robert waken, maar toen haar man overleed was zijn zorg niet langer nodig.

Robert herinnert zich het begin van hun relatie: “Toen ik Sonja ontmoette voelde ik een klik. Een week of twee na het overlijden van haar man stuurde ik een kaart om te vragen hoe het met haar ging en daar kreeg ik respons op.” Wat volgde was een periode van e-mails, waarbij Robert uiteindelijk de moed verzamelde om Sonja te vragen voor een ontmoeting. Voor Sonja, die nog steeds worstelde met het verlies van haar echtgenoot, was het een innerlijke strijd om toe te geven aan deze nieuwe connectie. “Ik was niet eens van plan om ooit nog een man te hebben. Daar dacht ik niet eens aan,” deelt ze. Maar het lot had andere plannen.

Sonja: “Na het overlijden van mijn man wilde ik er even tussenuit, dus ik had een solo-reis geboekt naar Madeira in Portugal. Toen Robert mij mee op date vroeg dacht ik ‘laat ik maar afspreken met hem voordat ik op reis ga, want dan kan ik het afsluiten met hem.’ Ik wilde geen relatie meer. Het liep echter anders. Tijdens hun eerste date in het Amsterdamse Bos, gevolgd door een gezellige avond bij Sonja thuis, begonnen Sonja en Robert een band te smeden die niet te negeren was.

“Een paar dagen na deze geweldige date ging ik op reis. Eenmaal aangekomen in Madeira dacht ik: Wat doe ik hier? Ik had leuke gevoelens gekregen voor Robert en ik miste hem. Ik had mijn koffers nog niet eens uitgepakt en ik belde Robert op, ik wilde weer naar huis toe,” deelt Sonja openhartig. Robert vult aan: “Ik zei dat ze vakantie nodig had en daar moest blijven, maar ze wilde er niets van weten.” Sonja: “De volgende ochtend vloog ik weer terug naar Nederland en sindsdien zijn we onafscheidelijk.”

Het was niet altijd makkelijk. Sonja en Robert hadden beiden hun eigen bagage, maar ze vonden manieren om ermee om te gaan. “In de liefde heb je vreugde en verdriet, en ware liefde overwint alles,” vertelt Sonja. Het stel ging in 2005 een geregistreerd partnerschap aan en op 08-08-2008 zijn ze getrouwd. Nu, bijna twee decennia later, vieren Sonja en Robert nog steeds hun liefde. “Elke avond kruipen we onder de wol, en dat is het mooiste moment van de dag,” deelt Sonja met een glimlach.