Contemplatorium geplaatst in Akersloot

Nieuws
Klim, bewandel en neem plaats op het Contemplatorium.
Klim, bewandel en neem plaats op het Contemplatorium. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Op 28 maart is een nieuw kunstwerk onthuld door wethouder V. Brouwer. Het kunstwerk heet Contemplatorium en is geplaatst in recreatiegebied De Hoorne in Akersloot. Het werk is tijdelijk en blijft tot november staan.

Het is een initiatief van de vorig jaar opgerichte Stichting Kunst in C, die als doel heeft kunst in de openbare ruimte van Castricum te stimuleren. Het Contemplatorium is het eerste tijdelijke kunstwerk. Het werk is van de hand van de bekende kunstenaar Rob Sweere. “Contemplatorium is een langlopend kunstproject van een serie objecten en loop-/energielijnen die zich door de jaren vermeerderen en op iedere locatie op een andere manier tentoongesteld worden”, zo omschrijft Kunst in C het werk. “Contemplatorium is een gebied voor onbekende rituelen; een plek om naar binnen te keren en contact te maken met de grotere en oudere energieën die we in het dagelijks leven makkelijk over het hoofd zien.” Doel is het kunstwerk te betreden en te beleven hoe de objecten duiding geven aan het landschap.

Het kunstwerk bestaat uit drie objecten die door looplijnen met elkaar verbonden zijn. In het eerste object kan je zitten; het landschap is boven je met graszoden/grond aanwezig. Je zit als het ware in het landschap. Vervolgens loop je door een tweede object. Daar is een overgangsmoment; je komt in een nieuw landschap van de weidsheid van het merengebied. Het derde object kan je opklimmen en op een schuin plateau plaatsnemen om vervolgens die weidsheid te ervaren. Met het voordragen van een gedicht en een muzikale performance door de kunstenaar geassisteerd door twee muzikanten werd een informatiebord door wethouder Brouwer onthuld. Daarna ging wethouder Brouwer de ervaring aan: van polderlandschap naar merengebied.

Het nieuwe kunstwerk werd feestelijk onthuld.
Afbeelding
Afbeelding