Dodenherdenking Uitgeest

Nieuws

UITGEEST - De Dodenherdenking in Uitgeest begint woensdag 4 mei om 16.00 uur met een kranslegging door burgemeester Wendy Verkleij. Dat gebeurt bij het monument aan de spoorlijn, gelegen achter het Kooghuis aan de provinciale weg. Om 19.00 uur volgen die avond de plechtige herdenking in de Dorpskerk, de stille tocht naar het gemeentehuis en de kranslegging.
De burgemeester en een gastspreker, de heer Cortissos, (van Herinneringscentrum Kamp Westerbork) houden in de kerk een toespraak. De muzikale omlijsting is daar in handen van het dameskoor Femmes Vocales uit Heemskerk, onder leiding van dirigent Piet Hulsbos. Leerlingen van de groepen acht van de Uitgeester basisscholen dragen per school een gedicht voor.
Leerlingen van de Uitgeester basisscholen (groepen 8) dragen in de kerk een eigen gedicht voor. Na afloop van de herdenking bij het gemeentehuis is binnen in de hal een expositie te bezichtigen. Daarin staan de gedichten en tekeningen centraal van de groepen acht van de Uitgeester basisscholen over het thema Tweede Wereldoorlog. De expositie is te zien tot vrijdag 13 mei.

Stille tocht

Vanaf 19.40 uur vertrekt de stille tocht vanaf de Dorpskerk aan de Castricummerweg naar het oorlogsmonument op het plein voor het gemeentehuis. Inwoners – en in het bijzonder langs de route van kerk naar plein – worden verzocht vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen.
Tijdens de plechtigheid vanaf 19.45 uur bij het oorlogsmonument speelt de Uitgeester Harmonie stemmige muziek. Na het blazen van de Taptoe door trompettist Cor Duinmaijer en de twee minuten stilte laat de Uitgeester Harmonie het Wilhelmus klinken. Mevrouw Nel Tromp-van Baar declameert een door haar geschreven gedicht over het thema vrijheid. Daarna volgt het defilé langs het oorlogsmonument. Kransen en bloemen worden gelegd door burgemeester Wendy Verkleij, vertegenwoordigers van politieke partijen, maatschappelijke organisaties en inwoners.