Jeugd begeeft zich op glad ijs

Sport
Klaar voor de start.
Klaar voor de start. (Foto: IJsclub Uitgeest)

UITGEEST - “Ik zou echt niet weten hoeveel jaar we de schaatscursussen al geven, maar de club doet dit al heel veel jaar”, laat Henk Roelands, bestuurslid van IJsclub Uitgeest weten. Drie jaar terug heeft Henk, samen met zijn twee zoons, de 21-jarige tweeling Mike en Patrick, de organisatie van het jeugdschaatsen op zich genomen. De tweeling geeft ook schaatsles.

IJsbaan De Meent in Alkmaar is de locatie waar zaterdag 28 oktober de lessen van start gaan. De cursussen zijn bestemd voor de jeugd van acht tot en met twaalf jaar. Een touringcar staat elf zaterdagochtenden gereed om de ongeveer zestig kinderen naar De Meent te vervoeren. Ook elf begeleiders rijden mee, geven les en zorgen dat alles in goede banen verloopt.

Schaatsdiploma

Henk is iedere les eveneens aanwezig. “Ik hou zo’n beetje het overzicht”, laat de vrijwilliger bescheiden weten en legt vervolgens uit hoe de lesgroepen eruitzien. “Wij geven les in groepen verdeeld naar leeftijd en naar vaardigheid (voor zover bekend). 

De kinderen krijgen een officieel KNSB schaatsdiploma. Zaterdag 6 januari is de afsluiting van het seizoen met een ‘Elfstedentocht’ en feestelijke diploma-uitreiking in Uitgeest.

Zevenhonderd leden

De motivatie van Henk en de vele vrijwilligers is duidelijk: “We willen de jeugd op een leuke manier kennis laten maken met de schaatssport en hopen natuurlijk dat de kinderen die nog geen lid zijn van IJsclub Uitgeest zich aanmelden.” IJsclub Uitgeest telt inmiddels ongeveer zevenhonderd leden en bestaat meer dan 160(!) jaar. Wie deel wil nemen aan de schaatslessen betaalt 100 euro en dat is inclusief vervoer en de lessen. “Als club leggen we er geld bij als dat nodig mocht zijn, dus de deelnemers weten precies waar ze aan toe zijn.”

Meer informatie

Alle informatie is te vinden op www.ijsclubuitgeest.nl/jeugdschaatsen.