Kerstexpositie ‘Licht’ van Lucasgilde Beverwijk

Uitgaan
Expositie Licht van Lucasgilde Beverwijk.
Expositie Licht van Lucasgilde Beverwijk. (Foto: aangeleverd)

BEVERWIJK - Het Lucasgilde Beverwijk exposeert van vrijdag 15 december tot en met woensdag 10 januari in de Grote Kerk met het thema ‘Licht’. De opening van deze tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 15 december om 17.00 uur. 

Mensen houden zich al duizenden jaren bezig met de vraag wat licht precies is en waar het van gemaakt is. Ook kunstenaars hebben door de eeuwen heen bezig gehouden met het vastleggen van licht op papier of doek. Hoe kan je licht uitbeelden? In kleur of in zwart-wit? De grootste kunstenaars hadden zo hun eigen manier. Denk aan het daglicht dat door de ramen op Vermeers melkmeisje valt, de schaduw in Rembrandts zelfportretten, of het kleurrijke licht dat weerspiegelt in Monets waterlelies. De vrijheid die ze nemen is groot, maar noodzakelijk beperkt, want licht schilderen is misschien even onmogelijk als het schilderen van de zon zelf. Pas vanaf de Renaissance wordt licht echt een belangrijk element in de kunst. De platte vlakken die we kennen van de Middeleeuwen krijgen ineens diepte door schaduw en perspectief. Licht wordt als middel ingezet om ruimte te duiden. Maar schilders kunnen het licht zelf eigenlijk niet schilderen. Ze kunnen alleen de suggestie wekken van licht door het ergens op te laten vallen.

Expositie

De expositie wordt geopend op vrijdag 15 december om 17.00 uur en is te bekijken tot en met woensdag 10 januari. Iedereen is van harte welkom tijdens de openingsuren van de Grote Kerk, woensdag en vrijdag van 13.30 tot 18.00 uur. Ook tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag is de kerk open.