Vlaardinger van de Week Jan de Witte: ‘Het is een sporthal vol emoties’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Peter Spek)

De teller bleef afgelopen zondagmiddag staan op een bedrag van honderdduizend euro. Met een brede glimlach gingen de armen van Jan de Witte op het podium spontaan omhoog. Hij is de drijvende kracht achter Spin for life, het sponsorevenement voor Villa Joep, dat het geld gebruikt voor onderzoek naar neuroblastoomjeugdkanker. In sporthal Holy draaiden 200 spinningfietsen acht uur lang op topsnelheid om dit bedrag bijeen te krijgen. Inmiddels hebben Jan de Witte en zijn team in de afgelopen jaren al een totaal bedrag bijeengebracht van 1,2 miljoen euro.

Waar ben je geboren?

“Ik ben geboren in Rotterdam, maar verhuisde al snel naar Vlaardingen. Mijn vader werkte bij de Shell en wij kregen een huis in de Van der Spiegelstraat. Daarna in de Kemperstraat, Madridweg en Kortedijk, om daarna te verhuizen naar Maasland.”

Voel je je een echte Vlaardinger?

“Zeker. Veel zaken doe ik in Vlaardingen. Ik voel mij steeds thuiskomen als ik de stad in rijd.”

Ben je trots op Vlaardingen?

“Er kunnen veel dingen beter, maar toch waardeer ik alle initiatieven die genomen worden. De stad moet zich beter verkopen, dat wel; er zijn zoveel leuke en interessante zaken te zien.”

Wat is het mooiste plekje?

“Daar hoef ik niet lang over na te denken: het Delta Hotel aan de Maasboulevard. Wat een prachtig gezicht is het als je die grote zeeschepen voorbij ziet varen! Het is ook een uiting van de opbouw van Vlaardingen na de Tweede Wereldoorlog.”

Honderdduizend euro, had je dat verwacht?

“Ik moet nog een beetje bijkomen van alle emotie. In de weken vooraf liep het nog niet storm, maar in de laatste week kreeg iedereen weer de kriebels om mee te doen en doneerden sponsors leuke bedragen. Ik ben heel tevreden.”

Hoe ben je bij Spin For Life terecht gekomen?

“Ik was bij een van de eerste edities als deelnemer betrokken. Het greep mij aan dat zoveel mensen zich inzetten voor een goed doel. Ik wilde meer dan alleen deelnemer zijn. Toen na enkele jaren Villa Joep in beeld kwam, ben ik actief bij de organisatie betrokken geraakt.”

Wie heeft dit Spin for Life bedacht?

“Dat is Tino Hoogendijk van de gelijknamige sportschool vanuit de landelijke organisatie van aangesloten sportscholen VES. Hij begon rond 2000 met 40 fietsen in zijn sportschool, maar het groeide daar al snel uit zijn jasje. De stap werd gezet naar 200 spinningfietsen die acht uur op topsnelheid draaien voor het goede doel.”

Zit je zelf ook op een spinningfiets?

“Ik heb een keer acht uur op de fiets gezeten, maar dat trek ik fysiek niet meer. Nu doe ik alleen nog het laatste uur mee en dat is al inspannend zat. Ik heb veel respect voor de deelnemers, allemaal met het goede doel voor ogen en dat geeft veel energie. In de sporthal voel je die energie in het laatste uur groeien; menig traantje is daar al gelaten.”

Emotionele momenten dus?

“Het is een sporthal vol emoties. Ik heb gemerkt dat bijna alle deelnemers een eigen verhaal hebben en kanker van dichtbij hebben meegemaakt. Vorig jaar wisten wij dat Anjo Brouw, al vele jaren een fervent deelneemster en medewerkster, kanker had. Twee maanden later is zij overleden. Dat doet toch wel wat met je.”

Wordt al het geld aan Villa Joep goed besteed?

“Het is geen strijkstokorganisatie. Het geld gaat voor 100% naar het onderzoek voor neuroblastoomjeugdkanker en na al die jaren van inspanningen wordt er succes geboekt. Onze slogan ‘neuroblastoomjeugdkanker de wereld uit’ komt aardig dichtbij. Daar doe je het voor.”

door Peter Spek