Huiskamers vullen zich met muziek

Algemeen
Aanstaande zondag klinkt er muziek bij de buren. Muziekliefhebbers kunnen kiezen uit 25 huiskamers. (Foto: Tse Kao)
Aanstaande zondag klinkt er muziek bij de buren. Muziekliefhebbers kunnen kiezen uit 25 huiskamers. (Foto: Tse Kao) (Foto: Bart van der Linden)

Lekker op je eigen bank luisteren naar Judy Carati, of in je eigen huiskamer swingen op de muziek van Brassband de Bazuin ? Het kan aanstaande zondagmiddag 10 december, tijdens het huiskamerfestival Muziek bij de Buren, wanneer 25 huiskamers hun deuren openen voor 25 muzikanten. Vlaardingen doet voor het eerst mee aan het landelijke evenement, wat in 14 steden tegelijkertijd wordt gehouden.

VLAARDINGEN – Of je nu luistert naar een intiem optreden van singer/songwriter Paul Meijer, los gaat op de muziek van de Vlaardingse band De Vaart, of de mannen van Natural Blend a capella wilt horen, bij Muziek bij de Buren is het aanbod zeer divers. “We moeten met z’n allen het festivalgevoel krijgen”, stelt Sophieke Thurmer, één van de projectleiders van het team dat Muziek bij de Buren organiseert. “Muziek bij de Buren was een keer een item in onze talkshow Talk of the Town”, zegt Thurmer, die samen met Jonne Robberegt en Tjerk van den Ende de redactie vormt. “Toen de landelijke organisatie aanklopte bij de Kroepoekfabriek (hierna: KF), met de vraag of wij als Vlaardingen mee wilden doen aan Muziek bij de Buren, is er direct mee ingestemd.” Voordat iedereen de huiskamers kan bezoeken, wordt er in KADE40 een opening verzorgd, met daarbij een optreden door de Vlaardingse band LevelUP. Het slotfeest vindt plaats in de KF. “De muzikanten, die allemaal een link met Vlaardingen hebben, spelen drie sets van elk een halfuur in een huiskamer”, legt Thurmer uit. “Deze zijn verspreid over Ambacht, Centrum en de Oostwijk.” Een van de artiesten die zondag gaat spelen is de Vlaardingse band Silver Pockets Full. Ze zijn te horen op de Binnensingel 120-122. Gitarist Edwin Dortland: “We doen mee omdat we graag huiskamerconcerten doen. We genieten van de intimiteit en intensiteit van zó dicht op je publiek spelen. Muziek bij de Buren vinden we een tof initiatief, waarmee een groter publiek op een leuke manier kennis kan maken met het fenomeen huiskamerconcert.” Ook De Vaart doet mee. In de stadskas. “Het is tof dat Vlaardingen weer een evenement rijker is. We gaan zoals altijd los met ons uiteenlopende repertoire en proberen de kas te laten beslaan”, zegt Marco de Wilt namens de band. Muziek bij de Buren werkt twee kanten op: al het lokale Vlaardingse talent kan laten zien wat ze in huis heeft én Vlaardingers leren elkaar beter kennen, doordat ze bij elkaar op de koffie gaan. Ook Theo Werner, directeur van het Geuzencollege, stelt zijn huiskamer open. Bij hem komt blueszanger Hubert Bosua spelen. “Ik vind het een leuk initiatief. Toen ik er van hoorde, heb ik me meteen aangemeld. Het brengt leven in de brouwerij.” Meer info op: www.muziekbijdeburen.nl.