Kerstconcert Orpheus in Engelse sfeer

Algemeen

De voorbereidingen voor het jaarlijkse kerstconcert van het Vlaardingse mannenkoor Orpheus lopen gesmeerd. Voorzitter Ary van der Kooy heeft er een goed gevoel over, dat het concert, dat aanstaande vrijdagavond in de Grote Kerk op de Markt wordt gegeven, weer zal uitdraaien op een sfeervolle uitvoering. Kosten nog moeite zijn gespaard om de Vlaardingers met een echt kerstgevoel naar huis te sturen.

door Peter Spek

VLAARDINGEN “Dat is ook de opzet van het kerstconcert om dat kerstgevoel mee te geven aan de bezoekers”, zegt Arie van der Kooy, sinds drie jaar voorzitter van het Vlaardings mannenkoor. “Dit jaar proberen wij de Engelse kerstsfeer te creëren met het optreden van de The New Choral Singers. Zij zingen veel liederen a capella. Met hun Carols for the Christmas season weten zij die typisch Engelse kerstsfeer op te roepen.” Drie jaar geleden, bij het terugtreden van voorzitter Jaap Visscher, stond het Vlaardingse koor op het punt nieuwe wegen in te slaan, om het bestaansrecht van de club voor de toekomst te waarborgen.

Ideeën

“En dan komt natuurlijk de vraag, wie wil er voorzitter worden?”, aldus Arie van der Kooy, die toen twee jaar verbonden was aan het koor als zanger. “Ik wilde niet echt die taak op mij nemen, maar mogelijke kandidaten hadden in verband met andere verplichtingen nog geen tijd voor die functie, ik had die tijd wel en bovendien had ik enkele ideeën over de toekomst van het mannenkoor die ik graag serieus wilde aanpakken”, blikt Arie van de Kooy terug op zijn aanstelling als voorzitter. Op het vlak van communicatie en financiën had Arie van der Kooy bepaalde ideeën. “Maar ook hoe houden wij het ledental op peil. Zo’n 35 jaar geleden hadden wij ongeveer 80 leden. Mannen hebben nu veel meer keuzemogelijkheden dan toen. Nu is dat aantal gedaald tot 45 leden, maar is de laatste jaren wel stabiel en dat is een hoopgevend teken.” Ook het repertoire is aangepast.

Samenwerking

“Wij zingen de laatste jaren veel meer licht klassieke stukken en zijn ook steeds meer zichtbaar op evenementen in de stad. Over tien jaar moet Orpheus nog een bruisend mannenkoor zijn, waarbij wij de samenwerking met andere koren niet zullen schuwen.” Naast het optreden van The New Choral Singers, wordt het mannenkoor vrijdagavond verder ondersteund door de bekende tenor Jacob Schenk. Het Vlaardings koor wordt op piano en orgel begeleid door Wim Does. Verder zegt Arie van der Kooy dat Orpheus onder andere luisterrijke nummers als Stille Nacht, Lasst uns lauschen en The first Noel op het programma heeft staan. “Tenor Jacob Schenk neemt het prachtige kerstlied Mary, did you know voor zijn rekening en zingt als solist met Orpheus veel geliefde kerstliederen.” De aanvang van het concert is 20.00 uur. Toegangsbewijzen à € 15,00 zijn verkrijgbaar via de website www.vmko.nl, en te bestellen via 06-53909928 en vóór aanvang van het concert in de Grote Kerk.