Inspiratie voor het Indisch zijn van vandaag In Vlaardingen

Algemeen

De in april 2020 opgerichte stichting Indisch Belang Vlaardingen (IBV) laat meer van zich horen. Het doel van deze prille organisatie is onder meer culturele activiteiten en herdenkingen organiseren. Het oprichten van een monument is daar onderdeel van. Het moet een Slamat Datang-monument worden: Welkom. Bestuurslid Peter de Jong van de stichting: “We zoeken daarvoor naar een geschikte plek in Vlaardingen, waarbij we natuurlijk de hulp van de lokale overheid nodig hebben.

door Frans Assenberg

Vlaardingen - “We streven er tevens naar Indische Nederlanders en Molukkers van eerste en volgende generaties en verder iedereen met een ‘Indisch hart’ een eigen plek te geven, een Indische ‘cultuuurplaats, waar niet alleen de oude gedachte van Tempo Doeloe (voorheen) aanleiding is om met elkaar te kunnen praten over het onbereikbare land van herkomst en oorsprong maar ook een referentiepunt en inspiratie voor het Indisch zijn van vandaag de dag.”

De stichting Indisch Belang Vlaardingen heeft daarnaast de jaarlijkse organisatie en uitvoering van de Indische- en Nederlands Nieuw Guinea-veteranenherdenking op begraafplaats Emaus geadopteerd. Grote verandering daarbij is het verplaatsen van dit moment op de agenda naar 16 augustus, een dag die meer overeenstemt met de Indische origine. De kranslegging van de veteranen op het Verploegh Chasséplein ‘s avonds op 4 mei wordt overigens gewoon gehandhaafd volgens het bestuur.

Koempoelan
Peter de Jong: “Los daarvan hebben we echter ook een culturele lezer uitgenodigd in de persoon van de Delftse stedenbouwkundige / architect Obbe H. Norbruis. Hij zal een mooie lezing verzorgen omtrent Art deco-architectuur in het vooroorlogse Nederlands-Indië. In de toekomst zal het bestuur meerdere lezingen gaan houden in het kader van Koempoelan. De Jong: “Die Koempoelan of bijeenkomst is natuurlijk ook bedoeld om met elkaar te praten en herinneringen op te halen.”

Vrede
In de toekomst hoopt het bestuur, naast de Haagse herdenking op 15 augustus, de gedachte van vrede op de eigen Koempoelan op 16 augustus te kunnen vieren. Dat is nu vanwege de corona-crisis een dag vervroegd. Immers, 15 augustus bleek voor hen na de Tweede Wereldoorlog de enige dag van ‘vrede’ in Nederlands-Indië. Soekarno riep namelijk op 17 augustus 1945 de onafhankelijke staat Indonesië uit met alles wat daarna tot 27 december 1949 kwam. Het bestuur van IBV bestaat uit Joop Teunisse (voorzitter), Peter de Jong (secretaris) en Caroline Antoino (penningmeester).