Leven kreeg een bizarre wending

Algemeen

Het leven kan een bizarre wending maken. Dat maakte Jan van Hasselt mee. De Vlaardinger zette zich vele jaren in voor Villa Joep, met de organisatie van een spinningevent in de sporthal in de Holy om geld in te zamelen voor onderzoek naar neuroblastoom jeugdkanker.

door Peter Spek

VLAARDINGEN – Joep overleed op jonge leeftijd aan deze ziekte, maar geld voor onderzoek ontbrak. Het spinningevent in Vlaardingen leverde inmiddels meer dan een miljoen euro op en Jan van Hasselt droeg daar als organisator zijn steentje aan bij. Maar toen sloeg het noodlot toe bij Jan van Hasselt. Hij kreeg de diagnose Parkinson. “In Nederland zijn ongeveer 50 duizend mensen die lijden aan Parkinson.

Parkinson

Het lukte mij niet meer om het spinningevent mede te organiseren, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en daarom zet ik mij nu de laatste twee jaar in voor de Bike voor Parkinson, een fietstocht rondom Valkenburg. Het doel is geld ophalen voor een specifiek onderdeel van deze ziekte. Dit jaar was het thema Parkinson en werk. Aangezien ik gelukkig als ZZP’er nog gewoon mijn werk kan doen vind ik het erg belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed”, zegt Jan van Hasselt na afloop van de tocht in Limburg. En het resultaat was opmerkelijk.

Gedoneerd

Vanuit Vlaardingen kon een bedrag van 10 duizend euro gedoneerd worden voor het goede doel. “Vijftien man uit Vlaardingen deden aan de fietstocht mee in Limburg”, blikt Jan van Hasselt nog even terug op het evenement rond de Cauberg.

Cauberg

Het Vlaardingse team onder de veelzeggende naam ‘Het glas is altijd vol’, leverde een mooie prestatie. “Met de finish op de bekende Cauberg was het een zware dag voor iedereen, zowel lichamelijk als emotioneel. Maar opgeven is geen optie.” Naast het team van Jan van Hasselt was er nog een ploeg uit Vlaardingen actief voor dit goede doel. Het team van Ed van Mil reed, in verband met de coronacrisis, een virtuele route van 60 kilometer door het Westland, en zorgde er mede voor dat de 10 duizend euro werd opgehaald.” Jan Wielaart was één van de leden van het Vlaardingse team.

Bewondering

“Wat heb ik een bewondering voor de instelling van Jan van Hasselt en al die andere deelnemers. Parkinson hebben en dan met de eliptico 60 kilometer door de heuvels van Zuid Limburg fietsen, compassie hebben met je medemens en daardoor direct al een hecht team vormend. Tijdens de tocht elkaar uitdagen op de flanken van de Cauberg en steunen waar nodig. Dan rest dankbaarheid dat je deze tocht kan en mag maken in goede gezondheid en dat je dan met jouw inspanning je medemens, waaraan de gezondheid te wensen overlaat, mag steunen. Deze emotie is zo weldadig dat het eigenlijk met geen pen te beschrijven is”, besluit Jan Wielaart.