Nog een week en dan mogen de basisscholen weer open

Algemeen

Vlaardingen - Op 8 februari gaan de basisscholen weer open. Dat maakte onderwijsminister Arie Slob gisteravond (31 januari) bekend. Ook het speciaal basisonderwijs en de kinderopvang gaan dan weer open. Veel ouders en leerkrachten zijn enthousiast, maar sommige leerkrachten maken zich zorgen. 

 Het kabinet volgt hiermee het advies van het Outbreak Management Team (OMT) op. Zij vinden het verantwoord om op dit moment weer kinderen naar school te laten gaan. Middelbare scholen, hoger onderwijs en buitenschoolse opvang blijven nog dicht.

Er zijn wel nieuwe richtlijnen voor de kinderen en scholen:

- kinderen die klachten hebben blijven thuis. Klachten zijn: verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts en plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).

- als een kind positief getest is, gaat de hele klas in thuisquarantaine voor minstens vijf dagen.

- minister Slob wil een proef met sneltesten voor basisschooldocenten.

Minister Slob liet weten dat ook voor de Britse variant geldt dat kinderen veel minder bijdragen aan de verspreiding van het virus.

Toch zorgen

Het aantal coronabesmettingen is nog altijd aanzienlijk en de cijfers dalen maar langzaam. Op 31 januari kwamen er nog 3.700 nieuwe besmettingen bij en werden 39 sterfgevallen gemeld (een dag eerder nog 87). Daarom zijn er bij leerkrachten en onderwijsbonden veel zorgen over de beslissing. Velen vinden het onveilig en pleitten pas voor opening van de scholen als basisschoolpersoneel is gevaccineerd.

Avondklok

Er gaan ook geruchten dat op 10 februari de avondklok ten einde komt. Dat was van te voren aangekondigd, maar is nog niet bevestigd. Vanavond (1 februari) om 19.00 uur is er weer een persconferentie over de coronamaatregelen.