VFC’ers in actie voor zieke clubgenoot

Algemeen

VLAARDINGEN – Een groep van zo’n dertig (voornamelijk) leden van voetbalvereniging VFC gaat komend weekend fietsen in Valkenburg. Zij zamelen hiermee geld in voor Bike4Parkinson en steunen zo VFC’er Ed van Mil in zijn strijd tegen de ziekte van Parkinson.

Ed van Mil en zijn makkers hebben een streefbedrag van 5000 euro in gedachten en zijn hard op weg om dat ook daadwerkelijk te halen. Een klein beetje extra steun is nodig om dat bedrag te realiseren en daarom werd afgelopen zondag bij VFC een actie gehouden om extra sponsorgeld te genereren. Een groot aantal van de fietsers die in Limburg op de pedalen gaan, was afgelopen zondag -met fiets en al- aanwezig op het complex van VFC aan de Sportlaan. Zij gaven de bezoekers informatie over het doel van de fietstocht en probeerden loten (á tien euro) te verkopen. Wie een lot kocht, kreeg nog kans een mooie reischeque te winnen.
Vaak wordt gedacht dat Parkinson alleen bij oudere mensen voorkomt, maar dat is niet waar. Zo’n tien procent van de patiënten krijgt deze hersenziekte al voor z’n vijftigste. Ed van Mil had die pech. De Vlaardinger voetbalde vijftien jaar met veel succes in de hoofdmacht van VFC. Naast cognitieve klachten kwamen later ook fysieke klachten aan het licht bij Van Mil. De 47-jarige Vlaardinger gaat zo goed en kwaad als het gaat om met zijn beperking, maar moest noodgedwongen zijn baan opzeggen. Ook sporten ging steeds moeilijker. Alleen fietsen gaat nog goed en daarom springt hij driemaal per week op de fiets voor een tochtje in de regio. Verder helpt hij als vrijwilliger bij zijn voetbalclub VFC.
Een medicijn is er niet voor Parkinson, maar geld om onderzoek te doen is hard nodig. Dit jaar is het doel om via sponsoring geld ophalen, primair ten behoeve van vernieuwingen in de parkinsonzorg, en secundair ten behoeve van onderzoek naar de waarde van dergelijke innovaties. Ieder jaar gaan de opbrengsten naar een specifiek doel. Voor 2017 gaan de opbrengsten naar de parkinsonverpleegkundigen. Dit is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in de verpleging van mensen met de ziekte van Parkinson. Zij kan personen met Parkinson en hun partners begeleiden bij de veelzijdige problemen die mensen met deze ziekte kunnen ondervinden. Er zijn helaas nog te weinig parkinsonverpleegkundigen in Nederland om voor alle mensen te zorgen. Daarom gaan de opbrengsten van Bike4Parkinson hier naartoe.

Voor meer informatie over Bike4Parkinson:www.bik4parkinson.nl