Column: Afval- of OV-pas?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pr)

Ik hoop vurig dat onze stad, maar vooral ook onze sympathieke wethouder Bas de Leede van GroenLinks, vandaag opgelucht adem zal kunnen halen en dat het afvalpasje voor de vuilcontainers met restafval nu naar behoren functioneert en het niet meer mogelijk is om met bijvoorbeeld je OV-pas de ondergrondse container te openen. 

Tot voor een paar dagen geleden kon ik nog steeds met mijn OV-pas de vuilniszak in de afvalcontainer kwijt, terwijl in een forse en dure voorlichtingscampagne werd gesuggereerd dat dit vanaf 1 februari alleen kon met het geleverde afvalpasje van Irado. Maar helaas, niets was minder waar. In de afgelopen maand kon ik gewoon het OV-pasje wat langer op digitale laser houden om de container te openen. 

Er is al veel over gezegd en geschreven en er zijn zelfs al schriftelijke vragen gesteld in de gemeenteraad, over de invoering en het functioneren van het afvalpasje. Het doet onze stad geen goed als opnieuw blijkt dat een systeem niet werkt. Als ik wethouder zou zijn, dan had ik in alle stilte het systeem ingevoerd en pas naar buiten getreden als het ook echt zou werken. 

Ik zou met mijn eigen vuilniszak een week lang proefdraaien bij mijn afvalcontainer in de wijk en als het dan goed werkt, het afvalpasje introduceren in de stad. Het zal toch niet zo zijn, dat het OV-pasje blijvend te gebruiken is. Eerst werd door Irado aangegeven, dat het slechte weer, flinke vorst en sneeuw in februari, de invoering belemmerde. 

De temperaturen zijn inmiddels naar lenteachtig niveau gestegen, dus daar aan kan het niet liggen. In alle eerlijkheid vraag ik mij ook af, of een vuilophaaldienst als Irado in staat is zo’n systeem in te voeren. Hebben zij de kennis in huis om zo’n project naar een goed einde te brengen of zijn zij met een verkeerde leverancier in zee gegaan, waarbij geld verdienen belangrijker is dan de geleverde prestatie. Het zal in gemeenteland niet de eerste keer zijn. Hopelijk kan ik vandaag, woensdag 3 maart, opgewekt met mijn vuilniszak en met mijn afvalpasje de container openen en het OV-pasje alleen maar gebruiken als ik op reis moet. Ik ben wel erg benieuwd...