Zeiler Pim van Vugt schrijft Vlaardingse sportgeschiedenis met zesde plaats in Tokio

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Sailing Energy)

Met een zesde plaats en als jongste deelnemer in de medalrace, de finale van de 49er klasse op de Olympische Spelen in Tokio, schreef zeiler Pim van Vugt gistermorgen Vlaardingse sportgeschiedenis. 

door Peter Spek

Pim van Vugt, die samen met zijn zeilmaatje Bart Lambriex, voor dit ongekende sportsucces zorgde, schaarde zich met deze prestatie in een illuster rijtje Vlaardingse sporters die eerder excelleerden op de Olympisch Spelen, zoals judoka Mark Huizinga, zwemster Wilma van Rijn-Hofwegen, roeister Chantal Achterberg en waterpoloster Danielle de Bruijn.

In de voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio was het ultieme doel van Vlaardinger Pim van Vugt om kwalificatie af te dwingen voor deze Spelen. Dat lukte uiteindelijk wonderwel met uitstekende prestaties. Was eerder meedoen aan de Olympische Spelen belangrijker dan winnen, de resultaten in de kwalificatiewedstrijden waren zo goed dat voorzichtig gekeken werd naar een plaats bij de beste tien zeilers van de wereld. Een droom kwam uit voor Pim van Vugt, toen hij na twaalf wedstrijden in Tokio vorige week zaterdag uiteindelijk de zevende plaats bereikte, voldoende om zich te plaatsen voor die allesbeslissende medalrace, waar gevaren wordt voor de medailles.

Trots

‘Ik denk dat wij trots mogen zijn op dit resultaat met die zesde plaats”, laat Pim van Vugt uit Tokio weten. ‘Natuurlijk hebben wij nog punten laten liggen en haalden wij in enkele races ons niveau niet, maar neem daarbij het feit, dat het niveau van de tegenstanders ook erg hoog is. In de finale lagen boten van wereldklasse”, aldus een tevreden Pim van Vugt vanuit Japan. ‘Deze jongens winnen de grootste evenementen in onze sport en varen al jaren in deze 49er klasse en hebben daar de nodige ervaring opgedaan. Wij zijn debutanten op deze Olympische Spelen en pas enkele jaren actief in deze klasse.’ En dat het niet allemaal zo is gegaan zoals vooraf gepland, maakt de prestatie van Pim van Vugt nog groter. De Vlaardinger kende een onzeker begin van deze Olympische Spelen.

Slechte start

‘De eerste race hadden wij wind van de kust. Wij hadden een slechte start, maar herstelden ons redelijk, maar juist op dat moment draaide de wind zo hard naar links en werd de race afgelast. Met de nieuwe wind in de zeilen kon nog net een race worden gestart en wij begonnen goed. Maar in het tweede rondje hebben wij te veel verloren. Snelheid was niet zo goed en wij raakten de boei. Dan moet je een rondje draaien en verloren daardoor veel terrein en stond er uiteindelijk een veertiende plaats op het scorebord”, blikt Pim van Vugt nog even terug. Daarna ging het uitstekend met Pim van Vugt en Bart Lambriex met goede uitslagen in deze koningsklasse van de zeilsport, met na zes wedstrijden een fraaie vijfde plaats en stonden zij daarmee vlak achter de olympisch kampioenen en winnaars van de America’s Cup, Pete Burling en Blair Tuke, om uiteindelijk, na een spannende twaalfde race, op een zevende plaats uit te komen.

Wereldtop

Nog niet eerder kwamen Nederlandse zeilers in deze 49er klasse in de finale van de Olympische Spelen en dan meteen een zesde plaats behalen onderstreept alleen maar de klasse van dit team. En met hun prestatie op deze Spelen van Tokio mengen Pim van Vugt en Bart Lambriex zich nu definitief in de wereldtop van deze koningsklasse en kijken uit naar de Olympische Spelen in Parijs in 2024, waar het behalen van een medaille niet uitgesloten is.