‘De Zomerschool is een springplank naar het voortgezet onderwijs’

Algemeen
Thijs Schippers (links) en Abdullah Alsaleh krijgen van Zomerschool docente Esther van Wieringen nog even uitleg.
Thijs Schippers (links) en Abdullah Alsaleh krijgen van Zomerschool docente Esther van Wieringen nog even uitleg. (Foto: Peter Spek)

“Het is wel spannend om straks naar het voortgezet onderwijs te gaan”, laat Thijs Schippers weten, als hij in de klas samen met Abdullah Alsaleh enkele rekenoefeningen maakt. Beide leerlingen nemen deel aan de Zomerschool, alweer voor de elfde keer in het gebouw van het Geuzen College aan de Ary Koplaan en georganiseerd door de Stichting Aanzet.

Door Peter Spek

“De Zomerschool is een springplank om de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs soepel te laten verlopen. Het is voor veel leerlingen toch een hele overstap van de geborgenheid van de basisschool naar de nieuwe wereld van het voortgezet onderwijs”, zegt Barbara Berkelaar, organisator van deze Zomerschool. “De coronacrisis heeft heel veel impact gehad voor de leerlingen en wij hebben ook ons programma daarop moeten aanpassen, maar zijn uiteindelijk blij dat, ondanks de beperkingen, toch een aantrekkelijk programma hebben kunnen samenstellen.” In de ochtenduren krijgen de leerlingen les in rekenen, wiskunde, Nederlandse taal en Engels. De middag wordt gebruikt voor sportieve of culturele activiteiten, die aansluiten op het thema van de Zomerschool. Dit jaar is dat Stay Connected en die verbondenheid hebben Thijs Schippers en Abdullah Alsaleh al gevonden.

Sparringpartner

Thijs Schippers maakt de overstap van De Klimop naar het Lyceum Vos in de Holy en vond in Abdullah Alsaleh, die al een jaar voortgezet onderwijs bij datzelfde Lyceum Vos achter de rug heeft, een prima sparringpartner. “Hij kan mij aardig op weg helpen met tips en dat geeft mij een prettig gevoel.”

Voor Abdullah Alsaleh is vooral het elke dag sjouwen met een tas vol boeken een hele opgave. “Je moet niet bang zijn pijn in je nek te krijgen van dat sjouwen”, geeft hij Thijs Schippers nog even als tip mee. Docente Esther van Wieringen is erg enthousiast over de Zomerschool. “Ik doe dit al voor de zesde keer. Normaal sta ik voor een klas in het speciaal onderwijs, maar dit geeft toch een extra kick aan het werk”, zegt Esther van Wieringen met volle overtuiging. “De leerlingen komen uit een omgeving met acht jaar werken en leren in dezelfde groep met steeds maar één leerkracht voor de groep. In het voortgezet onderwijs worden zij geconfronteerd met veel wisselingen op één dag en steeds nieuwe docenten en daar moeten zij erg aan wennen.”

Zelfvertrouwen

De Zomerschool is zeker niet vrijblijvend. “Er wordt hard gewerkt aan vakken die nog wat bijgespijkerd moeten worden, maar ook aan het zelfvertrouwen wordt gewerkt van de leerlingen en hoe maak ik straks nieuwe vriendjes in de klas”, zegt Esther van Wieringen. De klassen op De Zomerschool zijn klein, zodat er voldoende aandacht gegeven kan worden aan de leerlingen, die steeds lesuren draaien van 45 minuten. Thijs Schippers moet wel bekennen, dat het middagprogramma met al die sportieve activiteiten toch wel het leukste is. De leerlingen gaan rugby spelen, waarbij het sporten in groepsverband een belangrijk onderdeel van het spel is en verder staat er een survival en surflessen in Hoek van Holland op het programma.