Burgemeester Bert Wijbenga de beoogde Louis van Gaal voor Vlaardingen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Paul Meuldijk)

Bert Wijbenga kreeg een staande ovatie nadat zijn vrouw Cora van Nieuwenhuizen, de onlangs afgetreden minister van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet van Mark Rutte, hem de ambtsketen had omgehangen als nieuwe burgemeester van Vlaardingen. Het applaus van het selecte groepje genodigden in de Grote Kerk op de historische Markt, straalde een groot vertrouwen uit aan de net gekozen burgemeester.

Door Peter Spek

En zijn door veel sprekers geprezen kwaliteiten om het burgemeesterschap voor de haringstad tot een succes te maken, maakte Bert Wijbenga een beetje verlegen. De sfeer in de Grote Kerk was er een van: ‘dit is de Louis van Gaal voor Vlaardingen’. De voetbaltrainer die het Nederlands Elftal in een week tijd omtoverde van een hopeloos tobbend elftal tot een succesvolle formatie, lijkt ook van toepassing te zijn voor Vlaardingen. De stad die de laatste jaren werd geplaagd door vertrekkende wethouders en uit de partij lopende raadsleden en financieel onder curatele werd gesteld, heeft een sterke man nodig om uit die problemen te komen. Iedereen was het er over eens dat Bert Wijbenga de juiste man is om dit karwei op zich te nemen. Commissaris van de Koning, Jaap Smit, kon echter niet om het feit heen, dat het chagrijn op de gezichten van de Vlaardingers zichtbaar is in de stad.

Vertrek

Hij doelde op de laatste politieke ontwikkeling, het vertrek, na amper een jaar, van wethouder Jules Bijl, die waarnemend burgemeester werd. ‘Maar het geeft ook aan, dat wethouders juist geschikt zijn om het ambt als burgemeester uit te voeren. Ook Bert Wijbenga maakt deze stap.’ De nieuwe burgemeester was wethouder en locoburgemeester in Rotterdam. Jaap Smit liet ook weten. ‘Dat Vlaardingen een complexe stad is met een versnipperde gemeenteraad, waar verbinden en sturen een van de opdrachten is aan Bert Wijbenga. Het is ook een stad waar veel vrijwilligers actief zijn in diverse organisaties en dat maakt de stad sterk met veel betrokken inwoners.’ Bert Wijbenga is de man die bij deze stad past. ‘Hij moet de tijd krijgen om de politieke wonden te helen en het vertrouwen in de politiek van de Vlaardingers terug te winnen.’

De beste

Ook de vertrouwenscommissie, om te komen tot een nieuwe burgemeester, was er snel uit. Van de veertien kandidaten was Bert Wijbenga gewoon de beste. De gemeenteraad stemde eveneens unaniem in op de voordracht en dat is voor Vlaardingse begrippen ook een unicum. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zag zijn wethouder met lede ogen vertrekken. ‘Maar ik heb hem wel gesteund in zijn besluit, toen hij mij om advies vroeg en ik heb hem meegegeven dienstbaar te zijn voor de stad en de inwoners, maar om vooral niet kleurloos te zijn.’ Na alle loftuitingen liet Bert Wijbenga weten voor een karwei te staan met veel werk in het vooruitzicht. ‘Maar ook een stad met veel potentie. Vlaardingen heeft een rijke geschiedenis met als hoogtepunt onder andere de overwinning van Dirk de derde op het Keizerlijk Duitse leger in 1018 en dat legde de basis voor de Republiek der Nederlanden, dat in 2018 gevierd werd met de Slag bij Vlaardingen en de stad op de kaart zette.’ Leo IJdo, de Vlaardingse nachtburgemeester, maar ook bekend als diskjockey, draaide muziek uit de jaren tachtig en Orgel Joke, die in de coronatijd landelijke bekendheid verwierf met haar orgelspel, ontbraken natuurlijk niet in de Grote Kerk en zorgden voor een ontspannen start van de ambtsperiode van burgemeester Bert Wijbenga.