Terugblik op Open Monumentendag in Vlaardingen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Ron Hoekstra)

Vorig jaar was er een bijzondere versie van de Open Monumentendag in verband met de corona-maatregels. Het werd een open monumentendag in een digitale vorm met buitenactiviteiten.

Ingezonden door Ron Hoekstra

Dit jaar was er even twijfel over het programma, want het coronavirus is niet weg. En kunnen we het aan met weinig mensen? De stichting Van Peteghem-orgel had plannen voor activiteiten rond het orgel en de Grote Kerk. Samen met de stichting Erfgoed Vlaardingen en anderen is het een geslaagde cultuur-historische dag geworden. De Grote Kerk was het centrum van de dag met de presentatie van de bijzondere vondsten in de orgelpijpen. Er zat eeuwenoud papier in! Het waren teksten en gravures uit oude bijbels, die mooi in een tentoonstelling ?n in het boek ‘Claire obscur’ zijn getoond. Het boek is nog te koop.

Aad Zoutendijk was als organist actief bij de Orgeljukebox en het afsluitend concert. Het was genieten van prachtig orgelspel. De Waag, aangebouwd aan de Grote Kerk, is de presentatieruimte van de Historische Vereniging Vlaardingen geworden. De Oude Hal en de Trouwzaal van het stadhuis waren open. Men kon het verhaal over de Rederijkers horen en lezen en de Blazoenen (houten borden van het Landjuweel in 1616) bewonderen. Voor de liefhebbers was er gelegenheid om met een stadsgids van het ServiceTeam een rondje om de kerk te maken en veel te weten komen over de panden, het Geuzenmonument en het DNA-profiel in de stoep bij de vindplaats van een begraafplaats uit de 11e eeuw. Om de hoek van de Markt aan de Maassluissedijk was het druk bij de distilleerderij Van Toor. Een rondgang bleek een ontdekkingstocht in de kelders. Bij De Elegast was een lunch te krijgen.

In de Hoogstraat kon de Lucaskerk bezichtigd worden en men kon van de soep van de Voedselbank genieten. Natuurlijk was het Streekmuseum Jan Anderson en het Depot open voor onder meer de tentoonstelling ‘Sparen = Vergaren’. Nog te zien op zaterdagen van 14 tot 16 uur. Bij de molen Aeolus aan de Kortedijk was het een feestje. Molen beklimmen, knutselwerkjes, live muziek en natuurlijk maalproducten. In het noorden van de stad aan de Trekkade (met ook een ingang via de Holyweg) staat de oude boerderij Zonnehoeve. In de schuur is het Melkmuseum met tentoonstellingen over het melk maken en de trekvaart. Op het erf waren zaterdag ook kinderactiviteiten.

Op zaterdag 11 september 2021 was het na een wat miezerig begin ‘s middags overal druk op de geslaagde Open Monumentendag in Vlaardingen. Met dank aan de bezoekers en aan allen die hebben bijgedragen aan het organiseren. Vooral aan hen die zich hebben ingezet op dag zelf.