Repair Café De Windwijzer is weer van start gegaan

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Frans Assenberg.)

Het Repair Café De Windwijzer is weer van start gegaan. Afgelopen zaterdag toog een aantal vrijwilligers opgewekt en goed gemutst weer een het werk. Dat was wel weer even wennen.

Door Frans Assenberg

Precies een jaar geleden was dat ook zo. Toen was het de bedoeling van de initiatiefnemers in mei dat jaar eerst twee keer een proefbijeenkomst te houden en dan na gebleken geschiktheid in juli 2020 een aandachttrekkende opening te houden. Dat altruïstische voornemen viel door de ondertussen overbekende gezondheidsperikelen in duigen. Niet getreurd, zei men in het gebouw aan de Schiedamseweg, een voormalig kerkgebouw, dan doen we het in september (2020). Dat gebeurde en was een mooi succes. Echter, de ronddartelende virussen dachten er anders over en verspreide hun bij tijd en wijle dodelijke organisch materiaal wereldwijd met ongekende kracht rond. ‘Dat gaan we niet doen”, zeiden bestuur en vrijwilligers tegen elkaar doelend op een voortzetting van het Repair Café?. Ook de organisatie van het Repair Café in de Westwijk was die mening toegedaan. Beide sloten hun deuren.

De wereld en ook Vlaardingen ziet er nu een stuk gezonder uit. Kijkend naar de mogelijkheid en de verbeterde vooruitzichten rondom de pandemie, nam de Repair Café-organisate in De Windwijzer het besluit ‘het weer te proberen.’ Het gebouw is ruim toegankelijk, heeft vanaf de straatzijde diverse in- en uitgangen en men loopt elkaar niet in de weg. Opvallend is dat veel Vlaardingers het fenomeen Repair Café een warm hart te dragen. Dat bleek het afgelopen jaar toen inwoners van de haringstad spontaan aangaven dat zij een naaimachine over hadden: ‘Is dat iets voor jullie Repair Café,’ vroegen de gulle gevers dan. Zelfs voorafgaand en tijdens de bijeenkomst van afgelopen zaterdag kwamen die apparaten binnen. Waarvoor dank, gaf men vrolijk aan.

‘Weggooien? Mooi niet!’

Repair Cafés zijn instellingen die zijn bedacht door de Amsterdamse Martine Postma. Onder het motto ‘Weggooien? Mooi niet!’, groeide dit verschijnsel uit tot een wereldwijd succes. Niet alleen dat, veel vrijwilligers ervaren het werken in een Repair Café als een nuttige bezigheid, ook die in De Windwijzer. Men leert nieuwe mensen kennen, is goed bezig, maken anderen blij, alles gratis en voor niks en je maakt er nieuwe vrienden!

De Windwijzer heeft een ruime zaal waar aan diverse tafels deskundige handen kapotte apparaten repareren. Niet altijd lukt dat, want de aangeboden spullen zijn dan simpelweg niet meer werkend te krijgen. Daarnaast kunnen met de verkregen naaimachines vaardige handen van veelal dames kapotte kledingstukken en dergelijke een beter uiterlijk worden gegeven. De sfeer was zaterdag onder de vrijwilligers en de gasten prima te noemen. De vrijwilligers werden na afloop van het café door ijverige collega’s meer dan verwend met een lunch. Het leek wel feest zo gezellig. De organisatie opperde tijdens de evaluatie dat er wel meer vrijwilligers bij komen want, zegt men, na de opstartfase gaat het lopen! Repair Café De Windwijzer lijkt zeker een succes te worden. Het volgende caf? wordt gehouden op 16 oktober. Adres Schiedamseweg 95. Aanvang 9:30 uur tot 12:00 uur. Toegang en reparaties zijn gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom.