Auteur Lex Kroon heeft nog meer plannen voor het schrijven van een boek.
Auteur Lex Kroon heeft nog meer plannen voor het schrijven van een boek. (Foto: Frans Assenberg)

Boek van Vlaardinger Lex Kroon ineens bekender

Algemeen

De heruitgave van het opmerkelijke boek van Lex Kroon, over zijn even opmerkelijke leven, is een groot succes geworden. Dat was zonder de hulp van Schrijver, columnist en televisiepresentator Özcan Akyol (’Eus’) niet gebeurd.

Door Frans Assenberg

Nog vandaag, 9 oktober meldt de heer Kroon (80 jaar oud) mij via email: ‘Aantal verkochte boeken staat woensdag op 15 duizend!’ Özcan Akyol is onder andere bekend als columnist in het Algemeen Dagblad en zijn Tv-programma ‘De geknipte gast’. Toen hij op z’n 19e in het Huis van bewaring het boek van Lex Kroon ‘Ik lach om niet te huilen’ las, was hij geraakt door de essentie van de verhalen. Het deed hem denken aan zijn eigen leven en omgeving, aan ‘de verpauperde buurt in Deventer’ waarin hij opgroeide. Hij hield niet echt van lezen, maar er ging een wereld voor hem open toen hij meer boeken ging lezen en hij kreeg inspiratie om ook te gaan schrijven. Kroons boek, een schelmenroman, werd gepubliceerd in 1984. Er werden toen 7.000 exemplaren van verkocht. Rotterdammer Kroon beschrijft erin de Rotterdamse onderwereld. Het werd een absoluut unieke roman: brutaal, openhartig en rauw waarin hoeren, drugs en criminelen centraal staan. Uiteindelijk belandt hij in de psychiatrische inrichting St. Bavo in Noorwijkerhout.

Kroon: ‘Ik vind alle belangstelling nu overweldigend. Ik heb 10 slechte jaren thuis gehad met geen tot weinig contact. Soms kwam er iemand bij mij binnen maar ‘s avonds nooit.’ Over zijn boek zegt hij: ‘Dat boek is altijd in Eus’ geest blijven hangen. Een journalist vroeg hem in 2011 wat hij het mooiste boek vond en hij gaf aan dat dat mijn boek was.’ Die opmerking verscheen in de krant en er startte toen een zoektocht naar Lex Kroon. Hij werd gevonden. Nu woont hij in een flat in Vlaardingen. ‘Ik werd toen uitgenodigd bij uitgever Prometheus in Amsterdam en daar zat Eus ook. Ik vertelde dat ik slechte jaren had gehad, dat ik in de schuldsanering had gezeten en dat ik financieel toezicht heb. Ik maakte een afspraak met Eus hier in het Delta Hotel. Hij besteedde veel aandacht aan mij en aan mijn boek. Daar prees ik hem om.’ Door de bemoeienissen van Özcan Akyol verschijnt Kroon regelmatig op tv en zijn boek werd opnieuw uitgeven. Het werd ook nu een mooi succes.

De Titel van het boek ‘Ik lach om niet te huilen’ herinnert Kroon aan zijn Joodse achtergrond. Als zijn moeder aan de telefoon was en die woorden vaak sprak. Kroon schreef een rauw en hard boek, geen zoetsappig romannetje. Hij schrijft: ‘Vroeg werd ik wakker. Keek om mij heen. Ik bevond mij in een kamer met een bed en een stoel als enig meubilair. De deur was van buiten afgesloten. Er zat een rond raampje in als in een patrijspoort van een boot. Ik voelde me ook op een boot. Dobberend op de grimmige golven van de psychiatrie.’ Kroons doel van het boek was en is een aanklacht aan het adres van de psychiatrie want hij werd ziek van de onmenselijke behandelingen in de instelling waar hij verbleef en de vele medicijnen die hij te slikken kreeg. Een heel moeilijk leven van een aardige, kwetsbare man. Een bijzondere Rotterdammer en sinds enige tijd Vlaardinger.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Nieuws in het kort Vlaardingen Nieuws 11 aug, 08:58
Afbeelding
Pas op voor gezondheidsproblemen met de warmte! Algemeen 10 aug, 16:59
Afbeelding
Irene Schoonfeld in de prijzen bij World Police & Fire Games Sport 10 aug, 14:23
Afbeelding
In de Ondernemende School ontdekken leerlingen zichzelf samen met leerkrachten en ouders Nieuws 10 aug, 12:34
Afbeelding
Column door Bart van der Linden: Krabbepark Column 10 aug, 08:40
Afbeelding
Zeer grote buitenbrand in Vlaardingen Algemeen 9 aug, 17:05
Afbeelding
‘Politieagent Chanté brengt nummer uit’ Algemeen 9 aug, 15:15
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 14:31
Afbeelding
Zomerterras: Het UITterras is terug met een spetterend programma Algemeen 9 aug, 13:24
Afbeelding
Heinenoordtunnel (A29) medio augustus dicht voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 9 aug, 09:15
Afbeelding
Peddelend langs elf Friese steden Algemeen 8 aug, 14:23
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 8 aug, 13:13
Afbeelding
‘Dit is de verdienste van het collectief’ Algemeen 8 aug, 11:59
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief